Livets elixir eller bittert toxin?

KRÖNIKA
annons

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

En efter en stannade vi till vid dörröppningen och tittade förundrat på golvet. "Det ser ut som harpluttar", konstaterar min kollega slutligen. Han verbaliserar det vi andra tänkt. Den första frågan följs självfallet av: Hur fasiken hamnade de på redaktionen?

Det gjorde dem inte.

När vi undersökte saken närmare visade det sig vara kaffebönor som fallit ur en av våra väskor.

Diskussion bajs versus kaffeböna är inte på mångas agenda, men få saker förenar och delar oss svenskar så mycket som just det mytomspunna kaffet.

Från att först ha sålts jämte medicin på apoteken under slutet av 1600-talet, till att ha brännmärkts och förbjudits likt brännvinet århundradet efter, har den nu en alldeles speciell och essentiell roll i mångas vardag.

Om kaffe har en lindrande och botande effekt (som 1600-talets kaffedrickare var övertygad om) borde vi vara bra friska idag med litervis av kaffe i våra system. De nordiska grannarna i öst med sitt finska sisu är de enda som bräcker oss i kaffekampen.

Och även om den lilla bönan kan få oss att må illa och forskare står delade om dess potential är jag övertygad om att det dagliga konceptet: 1 vakna, 2 dricka kaffe, 3 vara superb – gör mig glad.

Trevlig spis och kaffe naturligtvis.

annons

Mest delat denna vecka