SN:s Sandra Nordin ser hur allt fler i hennes omgivning drabbas av stressrelaterade symptom, och undrar vem som ska stoppa hotet mot vår folkhälsa.

Maskiner kan gå sönder, människor likaså

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

De faller bort en efter en. Våra vänner, familj och arbetskamrater. Starka människor som helt plötsligt inte står pall längre. Något är väldigt, väldigt sjukt i vårt samhälle. Stressrelaterade sjukdomar har blivit den vanligaste orsaken till sjukskrivning. De senast åren har över 40 procent av alla sjukskrivningar varit en följd av en stressreaktion. Många återkommer till sitt arbete, men det finns även en stor grupp som blir långtidssjukskrivna. Den 31 mars 2016 införde Arbetsmiljöverket nya föreskrifter där även den psykiska arbetsmiljön skulle regleras. Det pratades om den sjuka jobbstressen och jag citerar:

"Människor ska inte behöva bli sjuka på grund av ohälsosam arbetsbelastning..." Men vad har hänt sedan dess? Handen på hjärtat nu. Hur många företag och organisationer har inte slimmats medan de som blir kvar ska fortsätta göra samma jobb? Löftena om bortprioritering av arbetsuppgifter är bara tomma ord, för inget prioriteras bort. Jag tror det är få som fått tydliga direktiv på vad som inte längre ska göras. För vi vill väl ändå inte minska kvalitén på det vi producerar, och inte mängden heller för den delen? Det ska bara vara billigare. Arbetsgivarna famlar i mörkret efter lösningar som innebär att anställda inte kostar pengar. Människor kostar pengar, maskiner också. Maskiner går sönder, människor kan också gå sönder. Maskiner går att byta reservdelar på – men människor är inte riktigt lika enkla att laga.

Jag hoppades verkligen att Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter skulle leda till att fler människor fångades upp innan stressen bröt ner dem.

Ändå ser jag fler med de vanliga symptomen: oroliga, nedstämda, försämrade minnen, koncentrationssvårigheter, problem med sömnen, energilöshet, trötthet som inte går att vila bort, magproblem, svårdefinierbar värk... Symptom som sakta smyger sig på, tills man tippar över kanten. Vi kan konstatera att skyddsombuden på arbetsplatserna har fullt upp att reda ut problemen. Samtidigt visade en rapport från LO att en tredjedel av alla skyddsombuden har blivit utsatta för trakasserier eller hot av arbetsgivaren när de försöker utföra sitt uppdrag.

Vi har ett av de största hoten mot folkhälsan rakt framför näsan på oss, men vem drar i handbromsen?

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

ArbetsmiljöExtraKrönika
Relaterat