Annika Clemens Foto:

När blir man pensionär?

KRÖNIKA

"Han har slutat, han har gått i konkurs."

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

En granne, under tio år gammal, berättade häromdagen att hennes gamla lärare hade gått i konkurs.

Läraren var inte längre kvar på skolan och klassen hade fått en ny lärare. Nu hade han ju givetvis gått i pension och inte i konkurs. Förr kanske man kunde säga att det fanns någon symbolisk likhet, men den som fyller 65 i dag kan visserligen vara pensionär, men samtidigt är det fler och fler som inte alls lever som pensionärerna gjorde förr. Många jobbar ju vidare i många år efter 65 och de som inte gör det verkar ha fullt upp ändå.

Jag hade en mormor som blev nästan 96 år gammal. Hon älskade att gå på fest och även under de sista åren var hon mer uppbokad med olika middagar och resor än något av sina barnbarn och behövde alltid konsultera sin kalender om det var tal om att träffas.

Och det inger hopp om framtiden när man läser om Hild som fram till alldeles nyligen brukade paddla kajak vid Svärdsklova, även om hon nu, nästan 78 år gammal, tycker att kroppen börjar säga ifrån lite.

Men mer paddling vid Svärdsklova blir det kanske ändå inte för vare sig Hild eller någon annan sedan Rydbergs gick i pension, nej förlåt, konkurs.

Läs mer om dessa ämnen

SvärdsklovaKrönikaPensionär