Pinsamt tyst i livsviktigt val

KRÖNIKA

Oavsätt om du är för eller emot, så ta ställning. Då slipper sina barn göra det.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

"Det är ändå ingen som vill ha mina gamla organ”, säger pappa. Med de orden och mammas instämmande tystnad har ännu en diskussion om bristande ansvarstagande runnit ut i sanden. Trots att argumentet inte stämmer. Det är inte åldern som avgör vem som är en lämplig donator. Snarare livsstilen.

Några minuter tidigare hade jag ifrågasatt statistiken över antalet donatorer i världen. Hur kan katolska Spanien ha flest donatorer i världen per capita medan Sverige inte ens tar sig in på topp tio?

Svaret stirrar blint tillbaka mot mig i barnhemmet.

Knappt 1,6 miljoner svenskar har tagit ställning i frågan. 8,5 miljoner människor har, likt mina föräldrar, dumpat ansvaret på sina nära och kära.

Totalt 188 personer donerade sina organ på dödsbädden 2017. Det är ett uppsving jämfört med tidigare år, men efterfrågan är fortfarande betydligt större än utbudet. 800 personer väntar just nu på organ.

I Kazuo Ishiguros bok “Never let me go” målar nobelpristagaren upp ett mardrömsscenario där teknikens möjligheter går före moralens gränser. Där byggs ett skuggsamhälle upp med klonade människor, vars enda syfte är att bota mänsklighetens sjukdomar och krämpor.

Må aldrig detta bli verklighet.

73 procent av personerna i donationsregistret vill att deras organ ska leva vidare. Oavsätt om du är för eller emot, så ta ställning. Då slipper sina barn göra det.

Läs mer om dessa ämnen

Krönika