Sandra Nordin. Foto:

Sandra Nordin: Hur man passerar ett flyktdjur

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Tänk dig att du är på ett ridläger med ditt barn. Tänk dig att hela ridlägret tillsammans rider ut för att bada med hästarna. Idylliskt, inte sant? En sommardröm för många hästintresserade barn och föräldrar.

Tänk då att du möter en skramlande bil, som kör alldeles för fort och alldeles för nära. Tänk dig att hästen blir rädd och försöker fly, ramlar, hamnar med benet under bilen och du flyger av. Just det hände utanför Lindesberg förra veckan. Hästen bröt benet och fick avlivas, ryttaren klarade sig tack och lov utan skador.

Statistiken är ändå positiv och visar att olyckor i trafik med hästar minskar. Men problemet kvarstår fortfarande. Jag möter det då och då när jag själv är ute och rider, även om de flesta visar hänsyn och respekt. Hästar är flyktdjur, gjorda för att fly när de blir rädda. Ni vet, hoppar det upp ett lejon ur en buske så är det bra att kunna dra så fort som möjligt. Många hästar lever efter parollen "hellre fly än illa fäkta". Bästa sättet att möta ett hästekipage i trafiken är att sakta in, hålla avståndet, hålla koll på hästen (den kan få för sig att byta håll eller tempo fort om den blir rädd), låt hästen passera eller kör förbi sakta. Om möjligt försök att få ögonkontakt med ryttaren för att läsa av situationen.

Fordon som tutar, passerar snabbt eller nära är läskiga både för häst och ryttare. Stora, skramlade och ljudliga fordon och likaså ljudlösa fordon (tänk typ cykel och nyare bilar) kan också skrämma hästar.

En kompis sa en gång de kloka orden "Tänk hur du skulle passera en stor älg på vägen".

Det är en bra utgångspunkt. Kör och rid försiktigt!

Läs mer om dessa ämnen

Krönika