Sandra Nordin: Skrämmande tystnad

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

En EU-migrant blir ihjälslagen. Fyra pojkar blir misstänkta för mordet. En 16-åring blir häktad. Det är augusti 2018. Det är i Sverige. Enligt uppgift ska pojkarna ha trakasserat mannen under en lång tid. De ska ha filmat förnedringen och spritt den på internet. De ska ha varit stolta över det.

Det är skrämmande. Hur hamnar vi här? Att barn förnedrar, mördar och sen skryter om det?

Det borde vara en etisk storm i Sverige nu. Men det är det inte. Det är oroväckande tyst. Skrämmande tyst.

Samhällsklimatet har öppnat för det här. Det är bara så. I april i år kom SVT med undersökning som visade att var fjärde kommun vill ha tiggeriförbud. På internet kallas människor som tigger för parasiter. Det ekar oroande bekant. Att avhumanisera och förminska var en av Nazitysklands specialiteter. Var någonstans fick pojkarna idén om att det var okej att trakassera och misshandla en hemlös man? Var någonstans fick de uppfattningen om att han som människa var mindre värd?

Vi borde ha lärt oss men nu står vi här igen. Saker vi skulle ha blivit förbannade över för 5-6 år sen höjer vi knappt på ögonbrynen åt. Samtalsklimatet har förändrats. Attityden kring vad som är okej att säga och göra har förändrats. Det om något är skrämmande.

Tanken slår mig såklart: skulle det som hände i Huskvarna kunna hända här, i vårt vackra Sörmland? Jag vill knappt säga det. Helst bara viska det. Men i textform är det svårt att viska.

- Antagligen.

Läs mer om dessa ämnen

Krönika