Smäll lagom, uppmanar SN:s Mikael Hellmyrs.

Se upp i Valborg!

KRÖNIKA
annons

Då var det dags igen. Ännu en Valborg, med allt vad det innebär.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Vid det här laget känner de flesta till polisens standardtips till tonårsföräldrar, med allt från att inte köpa ut alkohol och visa att man bryr sig, till att vara tydlig och sätta gränser. Det är såklart jättebra. Men ändå kommer många ungdomar att korka upp och dricka sig hejdlöst berusade för första gången och kanske samtidigt besöka någon av länets alla majbrasor. Polisens fyllceller brukar vara lika översvämmade som en norrländsk fjällstig i samband med Valborg. Att då även, som många gör, utrusa sig med fyrverkerier och smällare kan förstås sluta riktigt illa. När jag själv växte upp i Edsbyn i Hälsingland brukade Valborg ofta föregås av rejäla sjöslag till grannfester där föräldrarna utsatte sig för stora risker genom att fjutta på såväl fyrverkeripjäser som smällare i klart överförfriskat tillstånd. Ofattbart nog skadades ingen svårt, som jag kan minnas.

Själv skulle jag vid ett tillfälle när jag var runt 12 skicka i väg en så kallad häxpipa (finns de ens kvar?) vid en välbesökt Valborgsbrasa. Jag riktade den mot ån och tände på. Det såg bra ut. I ca en sekund. Det bar sig nämligen inte bättre än att raketen plötsligt och oförklarligt ändrade riktning. Istället för att dimpa ner i ån vek pjäsen in bland besökarna – som förstås vrålade rakt ut av skräck när den pipande projektilen kom farandes genom luften mitt bland dem. Lokaltidningen var på plats och omnämnde händelsen. Mor och far skämdes. Men det viktigaste: Ingen kom till skada.

Var försiktig med alkohol och fyrverkerier i Valborg. En dag kan turen ta slut... (Och skräm gärna ut eventuella igelkottar som krupit in bland riset så de inte blir grillade.)

Läs mer om dessa ämnen

Krönika
annons

Mest delat denna vecka