Åsa Ekström. Foto:

Siestan är redan här

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Solen skiner, humlor surrar, barnen plaskar och stojar i sjön samtidigt som sjöfåglarna skriker. Samtidigt rinner svetten längs ryggraden på de som jobbar i värmen och hjärnan småkokar.

Rekordvärmen är här sedan några veckor tillbaks men vi har våra 8-17-tider vad gäller våra arbetstider. På andra håll i världen ser det lite annorlunda ut.

I staden Ador i Spanien stänger barer, simbassänger och butiker mellan klockan 14-17. Enligt borgmästaren ska det vara tystare än vanligt och folk har rätt till tre timmars vila.

Undrar dock om siestan ändå inte smyginförts i detta lilla vanligtvis så mörka och kalla land långt upp norr.

Eftermiddagar är det otroligt svårt att få kontakt med de flesta tjänstemän och andra officiella representanter som sitter inne med svaren på frågorna jag har. Särskilt svårt är det de dagar då solen gassar generöst över folk och fä.

Den senaste tiden har det tutat upptaget misstänkt ofta då man ringt ansvariga. Då ens egen hjärna och analysförmåga kanske inte är på topp på grund av värmen så har en tänkt; "Självklart har de gått och lagt sig i en solstol".

Samtidigt blir man både lite glad och förfärad i sammanhanget eftersom frågorna faktiskt får svar. Efter siestan öppnar man ju för kvällen så då rasar faktiskt svaren in.

Dessa plikttrogna varelser jobbar kväll, så klockan nio eller halv elva på kvällen rasslar det till i mejlkorgen. Då landar svaren.

Läs mer om dessa ämnen

Krönika