Sommarjobb jag minns

Nyhetskrönikor

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Regeringens vårbudget innehåller bland annat mer pengar till sommarjobb åt unga. Ett synnerligen bra förslag. Att tidigt kunna prova på att jobba är superviktigt för självkänslan. Och första egna lönen är ljuvlig!

Törs man inte ta kontakt med någon arbetsgivare spontant kan vägen via kommunernas sommarjobb vara lite enklare, även om alla som söker inte kan erbjudas jobb.

Mitt första sommarjobb var på en jordgubbsodling nere i Västergötland. Vet inte om det i sig gav sån tyngd åt mitt kommande cv. Men bara att som 16-åring ha tagit de där första vuxenstegen, bott tillsammans med en kompis, fixat egen mat och kommit upp i tid varje morgon utan mammas hjälp, det gav självförtroende att söka jobb på kollo året efter, sedan hemtjänst, restaurang, sjukhus och SSAB.

På varje jobb lär man sig (om man tar jobbet och möjligheten på allvar) att ta ansvar. Att man är en viktig kugge bland andra viktiga kuggar.

Men en av de mest minnesvärda erfarenheterna från jordgubbsjobbet var ändå den åldrande bonden, som svepte undan blasten med en käpp och strängt uppmanade "glöm inte di rottne bären". Mögliga bär skulle plockas bort för att inte smitta de fina. Det tog tid och gav inget betalt, eftersom vi fick lön enbart efter hur många försäljningsbara liter vi plockat, men utan rensningen skulle ju hela odlingen bli sämre.

Nu när jag tänker efter var det ju gratisarbete! Undvik sådant, barn.

Läs mer om dessa ämnen

Krönikajobb och pengar