Ta det försiktigt på isarna

KRÖNIKA

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Månskenet speglade sig i isen. Genom den mörka tystnaden hörde jag ljudet av mina andetag och knirrandet och svischandet från mina långfärdsskridskor.

Det var magiskt – och sedan dess längtar jag ut till isen igen.

Låter jag som en skridskonörd? I så fall bedrar skenet. Jag är först och främst en fegis. I år har jag stapplat mig ut på isar vid åtskilliga tillfällen, och lite tvekande stampat med kängorna för att undersöka bärkraftigheten. Alltid med samma resultat: nä, det är nog säkrast att vänta.

Ibland avundas jag er riktiga skridskonördar, som kan ge sig ut på bedrägliga isar: fullt medvetna om vad ni gör och utan att ta några risker. Men jag har inte er kunskap – det räcker liksom inte att kunna stampa lite med foten.

Tydligen har minst åtta människor omkommit i olika isolyckor under januari. Det är den högsta månadssiffran på många år. I jämförelse kan sägas att elva personer omkom i isolyckor under hela 2017.

Jag har ingen aning om orsaken till alla dessa tragiska isolyckor. Men en förklaring som nämns är det omväxlande vädret, som har gjort isarna extra bedrägliga.

Så var försiktiga där ute, kanske till och med lite fega. Och har vi tur blir isarna mindra bedrägliga nu, när kylan tycks bita sig fast under flera dagar.

Läs mer om dessa ämnen

väder