Tid för utveckling

KRÖNIKA

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Det är dags för utvecklingssamtal på landets skolor. Lärarna lägger pussel för att kunna erbjuda tider för alla elever, och vårdnadshavare sliter hår och jämför kalendrar för att hitta en tid som fungerar för alla parter.

På min sons skola är det först till kvarn som gäller – och trots att jag kastade mig över det digitala dokumentet så fort jag såg det i mejlkorgen så hade andra hunnit före. Kvar fanns bara en enda dag som fungerade för mig – och som självklart var det den enda dagen som INTE fungerade för sambon.

På dotterns skola får vi i stället ett antal alternativ och uppmanas att markera minst tre av dem som möjliga tider för mötet med läraren. Här blir det genast något lättare att hitta tider som fungerar för alla – men samtidigt gäller det att hålla tungan rätt i mun och hålla alla tre tider öppna tills du vet vilken av dem som blir er i slutändan.

Föräldraskap handlar helt enkelt en hel del om planering och projektledning. Och diplomati förstås – inte minst om man har fler barn än ett. Lägg därtill pedagogik och teknik när läxor och skolinloggningar ska hanteras, så har du snart en hel examen att plocka ut.

Och varför inte ta studierna på allvar i år, och boka in ett utvecklingssamtal med dig själv så att du kan lägga upp en plan för hur du vill utvecklas som förälder den här terminen?

Ja, om du nu kan hitta någon tid i kalendern för en sådan träff, alltså.