Tommy Kägo: Varför är lönerna så olika?

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Trosas kommunalråd Daniel Portnoff (M) kvitterar varje månad ut 78 480 kronor, som kommunstyrelsens ordförande. Den summan har Trosas politiker bestämt. Trosa kommun har 13 000 invånare och antalet anställda uppgår till närmare 800 (kommunbolagen ej medräknade).

Monica Johansson (S) är landstingsstyrelsens ordförande och kvitterar varje månad ut 62 130 kronor i arvode. Den summan har landstingspolitikerna bestämt. Sörmland har 290 000 invånare och landstinget har närmare sjutusen anställda.

Ofta brukar det heta att ansvaret är en stor del av den höga lönen.

Hur har Trosas politiker resonerat? Anser de att kommunstyrelsens ordförande i skärgårdskommunen har ett större ansvar än landstingsstyrelsens dito? Eller gör Portnoff ett så mycket bättre jobb?

Samma fråga kan ställas till landstingspolitikerna och hur de resonerat kring sina politiska sekreterare. De politiska sekreterarna servar politikerna och varje parti har minst en person anställd för detta. De politiska sekreterarna har en månadslön på 39 240 kronor, inget krav på utbildning eller legitimering. Och vilket ansvar de har är oklart eftersom ansvar utkrävs av politikerna.

En sjuksköterska i landstinget har i genomsnitt 31 000 kronor i månaden, inklusive specialister. De kan när som helst bli av med sin legitimation och sitt arbete om de fumlar i sin yrkesutövning.