Världens dummaste konspirationsteori

KRÖNIKA

Plötsligt har de dykt upp: Q-isterna. De samlas på president Donald Trumps möten, iförda t-shirts och plakat som bär bokstaven Q. Genom att bära Q-symbolen vill dessa vuxna människor visa att de vet vad som egentligen pågår i USA.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

De bekänner sig till en konspirationsteori som är absurd på så många plan. Q-isterna är övertygade om att Trump har en hemlig och ytterst intelligent masterplan i syfte att störta den djupa staten (ett nätverk som ska sitta på den verkliga makten i USA) och diverse pedofilnätverk. Arbetet är så hemligt att man av någon outgrundlig anledning måste låtsas att presidenten är misstänkt för att ha konspirerat med Ryssland. Hur smart är det då att ställa sig framför TV-kamerorna med Q-plakat och Q-tröjor?

Journalisten: Varför bär du omkring på ett gigantiskt Q?

Q-isten: Jo, för att visa att jag vet att Trump i hemlighet håller på med ett superviktigt och superhemligt arbete som ska rädda USA.

Om jag vore Trump skulle jag i så fall bli ärligt förbannad på dessa spån till anhängare, som sabbar ett ytterst avancerat, potentiellt livsfarligt och superhemligt arbete.

Själv är jag ärligt bekymrad. Hur kan ett demokratiskt samhälle skydda sig mot idéer som grundar sig på felaktiga fakta? I USA har massmedia gång på gång visat att Q-teorin är totalt grundlös och felaktig men samtidigt har konspiratörerna bara blivit fler och fler.

Jag famlar i mörkret och hittar inget svar. Så länge kan jag bara lova mig själv att bli än mer noggrann när jag konsumerar och skriver för massmedia.

Läs mer om dessa ämnen

Donald TrumpKrönikaUSA