"Jag läste en text om att 80 procent av jordens befolkning tror att vi är smartare än vi är." skriver SN:s Mikael Ringberger i sin krönika. Foto:

Vem är det som kör egentligen?

NYKÖPING

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Är du bra på att köra bil? Aldrig krockat, aldrig varit med i en olycka? Skönt! Men handen på hjärtat, hur bra bilförare är du egentligen?

Jag läste en text om att 80 procent av jordens befolkning tror att vi är smartare än vi är. Fenomenet kallas Downing-effekten, och handlar om att vi överskattar vår egen intelligens. Det har inget att göra med Downing street eller Storbritanniens premiärminister, utan har fått sitt namn efter forskaren C. L. Downing som först observerade dessa tendenser i en studie.

Fenomenet känns överförbart på bilkörande – som ju är aktuellt så här i semestertider. Så är du bättre än genomsnittet eller sämre?

Det spelar egentligen mindre roll. För även om du tycker att du är en duglig bilförare, så måste du ju ändå samspela med andra på vägarna. Och alla andra förare visar ju inte tydligt vad de vill. Och om inte du kan läsa tankar, kan du nog inte räkna med att någon annan kan göra det heller.

Några kryssar som de vill på motorvägen, oavsett hur fulla körfälten är, och tycker till och med att de borde ha företräde oavsett vad det står på skyltarna. Men sådan är väl inte du?

Rent statistiskt: En genomsnittsförare betyder ju just det. Några är bättre, andra är sämre. Någon måste vara på den undre sidan av genomsnittet. Till och med ganska många. Men hur många är det som erkänner att de är sämre än genomsnittet på en så vardaglig sak som att köra bil?

Inte många jag träffat.

Men de finns ju där ute. De kör bil varje dag, fort eller långsamt. Med båda händerna på ratten eller ingen alls.

Så ta det försiktigt på vägarna. Du vet aldrig om föraren du möter är bättre eller sämre än du.

Läs mer om dessa ämnen

BilarKrönika