Ann-Katrin Drevfjäll.

Vem vill döda en ko?

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Tänk dig att du känner något vasst i strupen när du sköljer ner grillbiten med ett klunk rött. Tänk dig hur det vassa liksom åker rutschbana genom matstrupen. Tänk dig att det vassa perforerar din magsäck. Tänk dig att du är en ko.

Jag undrar. Vem är det som slänger burkar längs vägen på vischan?

Är det mamman som vevar ner rutan på Volvon och dumpar ungens tömda apelsinläsk i dikesrenen?

Är det moppe-kidsen som svept sina energidrickor?

Är det grabbarna i raggarbilen som hivar pilsnerburkarna rätt ut i spenaten eller är det kanske lyxliraren i den silverblänkande låga sportbilen?

En sak är säker. Det är i alla fall inte bönderna.

Dom som ser till så vi har mjölk i kylen, kött på grillen och mjöl till bullbaket. Dom som ibland blockerar vägen med sina superbreda skördetröskor så det tar lite längre att ta sig till jobbet i stan eller till festen hos kompisarna på landet.

Nu slår bönderna sina glesa vallar. Burkarna som folk langat ut strimlas sönder och hamnar i djurens käk. I värsta fall kan det vassa snitta upp djuren inifrån. Åtskilliga lantbrukare har tvingats avliva mjölkkor och köttdjur för att någon inte orkade ta tomburken med sig hem.

Det händer i mina hoods också. Skäms.