Vem vill hjälpa en snattare?

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Är det någon som har några tips på hur man kommer åt att läsa artiklar som ligger bakom betalvägg? undrade en kille i en Facebookgrupp som jag är med i härom dagen.

Det första svaret kom snabbt: ”Vad sägs om att betala?” Följt av en fråga om killen även försöker ta sig runt kravet att betala för mjölken i livsmedelsbutiken.

Under 2016 stals varor för 7,8 miljarder kronor från Sveriges detaljhandel, enligt Svensk handel.

Hur stort svinnet är när det gäller betalartiklar är förstås svårare att beräkna, men det lär handla om åtskilliga miljoner som aldrig hamnar hos de företag som har lagt ned tid och arbete på att göra jobbet. Och precis som när det gäller matsvinnet blir det förstås i slutändan de betalande kunderna som får bära kostnaden.

Och kanske är det just det sistnämnda som fler och fler har insett. För numera är det ganska sällan som vi som jobbar i branschen själva behöver gå in påpeka att vi måste få betalt för vårt arbete om vi ska kunna fortsätta vår verksamhet. Att vi är beroende av intäkterna för att kunna fortsätta granska, gräva och informera. Precis som i exemplet ovan hinner någon av alla de läsare som faktiskt betalar för sig före.

Och egentligen är det ju inte ett dugg konstigt. Det är väl ganska få av oss som skulle hjälpa en butikssnattare att stoppa på sig ett par mjölkpaket vid kyldisken?