SN:s nyhetschef Janna Holmqvist hyllar de som står upp för ett Sverige där alla har lika stor rätt att leva. Foto: Fredrik Ericsson/Thomas Johansson (TT).

Janna Holmqvist: Vi måste överrösta nazisterna

KRÖNIKA

En hyllning till de som står upp mot nazisterna, signerad SN:s nyhetschef Janna Holmqvist.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Kvinnan i permobilen ser inte ut att tveka en sekund. Hon gör en u-sväng och kör sedan rakt fram till nazisterna från Nordiska motståndsrörelsen.

Hon ställer sig framför dem där de står med sina flaggor. Nära. Hon tutar högt och ihållande, ackompanjerad av applåder. Hon gör allt hon kan för att överrösta NMR.

Vi kunde se kvinnans insats i helgens nyhetsinslag på tv. Många medier rapporterade om den demonstration som nazisterna höll utan tillstånd i Göteborg.

Jag har tänkt på henne flera gånger sedan jag såg inslaget. Hon ser ut som vilken mormor som helst i sin svarta långa jacka, sina beige byxor och svarta foträta skor.

Hon bär vinröd halsduk som skydd mot kylan.

Det här är absolut inte en helt vanlig mormor. Det här är en av de allra bästa. En stencool kvinna, en hjälte, som står upp för alla människors lika värde.

Hon tutar för en värld där vi alla, oavsett bakgrund, har lika stor rätt att leva. Hon gör något liknande det Ingegerd, 83, gjorde för några veckor sedan, också det i Göteborg. Då plöjde Ingegerd rakt genom en grupp nazister med sin kundvagn, med förintelsen i minnet. "Alla måste ställa upp", sa hon till Göteborgs-Posten efteråt.

Till kvinnan med permobil och till Ingegerd, 83. Och till alla er som är deras jämlikar: Tack.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

DemonstrationPolitik
Relaterat