Visselblåsarens varning

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Är medveten om att jag låter som en gammal ”det var bättre förr-typ” eftersom musikfestivaler idag är långt från 1980-talets tältande på en dansk åker i lervälling.

Efter att ha besökt Way Out West i Göteborg så kan man bara konstatera att festivalbesökarna numera bor på hotell och lämnar konserter när regnet faller. Stilen framför allt.

Men numera är det inte bara musik utan även samtal som lockar publiken. På en av scenerna kunde man lyssna till visselblåsaren Chelsea Manning.

Efter att ha läckt hundratusentals hemliga dokument om USA:s militära operationer i Irak och Afghanistan så dömdes militären och systemutvecklaren Manning till 35 års fängelse.

Hon gav bland annat Wikileaks en film som visade hur oskyldiga besköts av amerikanska trupper från en helikopter.

Efter att ha varit frihetsberövad i sju år, utan rättegång, blev hon benådad strax innan Trump blev president.

Nu uppmanar Manning datautvecklare att vägra göra algoritmer som kan skada andra och menar att it-folk även bör ha en slags etikheder liknande den läkare har.

Eftersom det saknas lagstiftning så har alla ett ansvar att fatta egna beslut och säga nej till de digitala fallgroparna, hävdade Manning.

Att välja att avstå är också aktivism. Att välja att inte köpa eller inte delta är också ett sätt att säga nej, menar Manning.

– I dag går ingen säker förutom de extremt rika som Zuckerberg och Trump, konstaterade Manning och rev ner applåder.

Läs mer om dessa ämnen

Krönika