Som ett svar på den pressträff som S och MP höll tidigare i veckan kallade Alliansen till gemensam pressträff i Stadshuset.

Alliansen beredd att styra med SD:s stöd

NYKÖPING

Allianspartierna fortsätter att hålla ihop och är beredda att styra Nyköping i minoritet med stöd av Sverigedemokraterna. De hoppas också på stöd från MP och S.

Mandat är inte allt, sade Anna af Sillén (M) när Alliansen höll pressträff på onsdagen. Ändå är det just mandatfördelningen som har satt Nyköpingspartierna i den svåra och oklara sits som nu råder.

Som ett svar på den pressträff som S och MP höll tidigare i veckan kallade Alliansen till egen pressträff på onsdagen. Beskedet som lämnades var att Alliansen fortsätter att hålla ihop och att de bjuder in S och MP till samtal. Men också att de är beredda att styra med Sverigedemokraternas passiva stöd.

SD har meddelat att de kommer att ge sitt stöd till en Alliansbudget. Åtminstone en första gång. Därefter kommer de att kräva inflytande. Hur Alliansen ska fortsätta styra då är oklart.

Marita Göransson (KD) medger att det är ett svårt läge och att det är oklart hur Alliansen ska kunna fortsätta styra när SD kräver inflytande.

– Då tar vi det då, säger hon.

Martina Hallström som tidigare har svarat på frågan om hon är beredd att styra med stöd av SD med "Vi kommer inte att samarbeta med SD" tycker inte att det är ett annat besked hon ger nu.

– Jag tycker att vi anpassar oss efter valresultatet. Jag tror att Centerväljarna ser hur problematiskt det är.

Hur ska det lösa sig nästa år när SD kräver inflytande?

– Vi hoppas att det gör det.

Förhoppningen hos Alliansledarna i Nyköping är att få med Miljöpartiet i samarbetet. Det skulle inte ge den majoritet som behövs, så därför hoppas de också på stöd från Socialdemokraterna.

– Om MP samarbetar med oss får vi majoritet i kommunstyrelsen och vissa nämnder och där pågår mycket av det politiska arbetet, säger Anna af Sillén.

Men för att förslagen som kommer upp i kommunfullmäktige ska röstas igenom krävs ytterligare stöd.

Hur rimligt tror ni att det är att det största partiet (S) ska agera stödparti till Alliansen?

– Allt handlar inte om att vara störst. Det handlar också om att kunna styra kommunen och skapa samarbeten, säger Anna af Sillén.

Vilket stöd Alliansen kommer att ha för sin politik framöver är alltså fortfarande oklart. Förhoppningen är att de genom en annorlunda ledarstil ska kunna skapa samarbeten och stöd i olika frågor, berättar Sofia Hallgren Remnert.

Ser du någon risk att ett Alliansstyre inte kommer att hålla i fyra år?

– Nej, det gör jag inte. Vi har en annan ledarstil som gör att vi kommer att få stöd för vår politik.

Den annorlunda ledarstilen går ut på att Alliansen kommer att bjuda in oppositionen till samtal och överläggningar tidigare i processen för att ge dem möjlighet att påverka.

– Vi kommer att ha en dialog med oppositionen, säger Sofia Hallgren Remnert.

Om exempelvis S ska ge sitt stöd till er, kommer de att kunna påverka förslagen i den dialogen?

– Ja, de måste kunna komma med goda inspel.

Kommer det här att gälla SD också?

– Jag vet inte. Nu bjuder vi in S och MP till samtal.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

AlliansenNyköpingKommunalpolitikVal 2018
Relaterat