• Viljan att hjälpa andra människor har alltid varit Anna Thörns drivkraft, berättar hon. Foto:
  • Anna Thörn Foto:
  • Miranda Viberg Foto:
1/

Anna Thörn jobbar för en likvärdig skola

NYKÖPING
annons

Nio år i grundskolan. Ytterligare tre på gymnasiet och ännu mer plugg efter det. Ändå har Anna Thörn inte hunnit bli mätt på skolan. Idag jobbar hon som högsta skolchef, eller divisionschef som det egentligen heter.

Jag trivs väldigt bra i skolan och har nog alltid gjort det. Däremot gissar jag att man lär känna sig ganska färdig när den väl är över. När jag frågar Anna Thörn om vad som gjorde att hon kom tillbaka till skolan förklarar hon att hon aldrig lämnat den.

– Att jag hamnade här handlade inte heller om att jag absolut ville jobba med skolfrågor, berättar hon. Det som lockade var intresset för människor. Jag ville ge andra förutsättningar till bra liv.

Som barn och tonåring trivdes Anna i skolan och var engagerad i olika typer av elevorganisationer. Samtidigt medger hon att hon nog inte var helt lätt att ha att göra med.

– Jag hade många tankar och var väldigt ifrågasättande. I efterhand har jag insett att det redan då handlade om rättvisa och likvärdighet. Då uttryckte jag det på ett annat sätt bara.

Att skapa en likvärdig skola ser Anna Thörn som en av sina största uppgifter. Hon berättar att det är ett ständigt pågående arbete som man varvar med konkreta uppgifter.

– På Nyköpings högstadium har vi till exempel valt att inte dela upp klasserna per bostadsområde, för att kunna ge likvärdiga förutsättningar till så många som möjligt.

När det gäller dagens betygssystem tycker Anna att det fungerar bra i grundskolan men att det skulle kunna förbättras på gymnasiet, där varje kursbetyg hamnar direkt i slutbetyget.

– Med det här betygsystemet kan man dessutom bli helt underkänd. Det är ett väldigt hårt system för dem som vi inte lyckats kompensera förutsättningarna för, säger hon och berättar om ett några ungdomar som skulle ha slutbetyg i årskurs nio bara ett halvår efter att de kommit till Sverige.

Anna Thörn

Namn: Anna Thörn

Ålder: 49 år

Gör: Divisionschef på barn-och utbildningscentrum

Familj: Stor brokig släkt, man, tre utflugna barn och katten Julius Ceasar

Bor: Åby, norr om Norrköping

Gillar: Allt som är lite trixigt och svårt!

Ogillar: När makt används i egoistiskt syfte

Läser gärna: Har alltid en deckare och en statlig utredning på nattygsbordet (blir bra balans :) )

Lyssnar på: Lyssnar gärna på poddar – musikaliskt helst Bo Kaspers Orkester

Inspireras av: Styrkefokus – det är i möjligheterna vi hittar framtiden!

Bäst med Nyköping: Blandningen av stad, hav och sörmländsk landsbygd

Sämst med Nyköping: Kan inte komma på något specifikt… men det är klart, en riktigt bra italiensk restaurang vore bra om det fanns :)

Så ser jag på min egen framtid: Allt är möjligt, ser fram emot den!

Så ser jag på Nyköpings framtid: Stark, stabil och spännande!

Bästa sommarställe i Sörmland: Som skärgårdsfantast måste jag nog säga alla smultronställen vid havet.

[bild nr="2"]

Även om barn och ungdomar påverkas väldigt mycket av Annas arbete har hon inte särskilt mycket direktkontakt med elever.

– Vår organisation är uppdelad i många olika nivåer och jag jobbar genom organisationen. Jag vill inte gå förbi de chefer som har hand om elevbesluten. Min styrka är att jobba med de övergripande frågorna.

Att jag själv trivts så bra under min högstadietid har berott mycket på mina fantastiska lärare. Tyvärr har det varit många lärarbyten både på min och på andra skolor. Anna ser flera anledningar till att det blivit så.

– Dels är det tufft att vara lärare och vissa tänker kanske att de ska få det bättre om de byter skola. En lärare som byter arbetsplats kan dessutom ofta förhandla sig till högre löner. Många känner nog också att de inte har förutsättningar att ta ansvar. Jag som är ansvarig för systemet här måste ta det på stort allvar.

Innan det är dags för mig att gå har Anna ytterligare en sak att förklara om sitt arbete.

– Jag ser mig själv som ansvarig för organisationens mixerbord och ska se till att allt “tunas in”, så att det inte blir rundgång. Jag vill inte tala om för folk vad de ska göra, utan vill vara ett stöd så att andra kan vara sitt bästa jag. Fast det är klart, ibland kan det ändå bli lite rundgång, avslutar hon med ett skratt.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Anna ThörnNyköpingskola och utbildning
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka