Annika Clemens.

Annika Clemens: Sorgligt att vuxna raljerar när ungdomar ställer krav

Krönika

Forskarna varnar för ofattbara och oöverblickbara konsekvenser. Men när ungdomar kräver att något görs finns fortfarande vuxna som ägnar sig åt att raljera över dem.

”Så för att dom tror att jorden är förstörd förstör dom sin egen framtid genom att skita i sin utbildning? GENIUS!”. Kommentaren skrevs av en vuxen man i Nyköping till artikeln i SN om skolungdomarna som strejkade på stadshustrappan i Nyköping förra veckan. Manifestationen var en uppmaning till politiker och vuxna att ta klimatfrågan på allvar och se till att få en förändring till stånd.

Samtidigt som en enig forskarvärld nästan desperat vädjar till världens politiker att ta klimatfrågan på allvar finns det vuxna människor, här i ett av världens rikaste länder, som väljer att raljera över ungdomar som påpekar samma sak.

Mannen var som ni förstår inte ensam. Han och flera med honom hävdade envist att det inte finns bevis för att människan påverkar klimatet. Samtidigt som protesterna växer bland unga som följer Greta Thunberg, sprider sig också protester mot att minska utsläppen, inte minst i rika länder. I USA har Trump beslutat att lämna Parisavtalet. Australien, som hade sin varmaste januari någonsin förra månaden, skyddar sin kolindustri och röster höjs för att landet också ska lämna Parisavtalet. I både Kanada och Frankrike sprider sig protester mot miljöpolitiken.

Två miljarder människor hotas när en tredjedel av Himalayas glaciär riskerar att kollapsa. Här uppe i norr rapporteras om att Svalbard kan bli tio grader varmare under detta århundrade. Då är det lite sorgligt att så många fortfarande lägger sin energi på att förklara bort det. Och ge sig på dem som kräver att något görs.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KlimatKrönikaMiljöklimatkrisen
Relaterat