• Anders Bredberg (tv) och Åke Askelöf gillar den skonsamma träningen i Frisks bassäng, och är glada att träningspassen har återupptagits efter höstens uppehåll. Foto:
  • Seniorerna på Frisk vill gärna hålla sig rörliga och pigga, och blev inte glada när deras pass drogs in i oktober. Nu gläds de över att åter få ge järnet på vattengympan. Foto:
  • – Jag vill gärna ha Frisk kvar. Det är guld värt att få gå hit och träna, tycker Britt Jonsson, som gläds åt att få röra på sig i anläggningens lilla bassäng. Foto:
  • Frisks gym har varit öppet, även sedan de tränarledda passen ställdes in i höstas. Här har en del medlemmar tränat, i väntan på att allt ska återgå till det vanliga. Foto:
  • Träningsanläggningen Frisk – från insidan. Foto:
  • Att göra rörelserna rätt är viktigt. Passledare Ulrika Kockum visar, motionärerna lyssnar och lär. Foto:
  • Anders Bredberg (t h) och Åke Askelöf gillar den skonsamma träningen i Frisks bassäng, och är glada att träningspassen har återupptagits efter höstens uppehåll. Foto:
  • – Kom igen, 30 sekunder kvar innan byte! Passledaren Ulrika Kockum gillar sina träningsvilliga seniorer, och är glad att åter kunna ge dem den träningen de längtat efter. Foto:
  • Seniorerna på Frisk vill gärna hålla sig rörliga och pigga, och blev inte glada när deras pass drogs in i oktober. Nu gläds de över att åter få ge järnet på vattengympan, här under ledning av Ulrika Kockum. Foto:
1/

"Äntligen!" – glada motionärer tillbaka i poolen hos Frisk

Nyköping

Det bubblar åter av liv i träningsanläggningen Frisk i Ekensberg. Efter höstens bakslag har driften tagits över av bolaget som äger fastigheten, med fortsatt seniorfokus.

Det var ett trist besked som mötte Frisks trogna medlemsskara i början av oktober. Plötsligt meddelades att alla träningspass var inställda, vilket innebar att inköpta träningskort var oanvändbara. Samtidigt stod det klart att flera anställda blivit utan lön.

Frågorna var många till bolaget Frisk Hälsocenter Nyköping AB, som skött driften sedan årsskiftet. Ansvariga lovade att verksamheten snart skulle vara i gång igen – men så blev det inte.

Nu har framtidstron återvänt för medlemmar och kvarvarande personal. Detta sedan Ekensbergs Fastighet AB, som äger anläggningen, beslutat att ta över driften.

– Vi vet hur mycket det här stället betyder för de äldre. Vi vill att seniorerna ska få ha kvar sin träning och träffpunkt sedan många år tillbaks, säger Sohel Kino, delägare i bolaget.

När SN tittar in är det rejält drag i vattenbassängen. Jerry Lee Lewis´ "Great balls of fire" ljuder ur högtalarna, och ett ivrigt gäng kör cirkelträning så att det stänker. Entusiastisk ledare är Ulrika Kockum, även receptionist i huset, och hon gläds med deltagarna:

– Kom igen, 30 sekunder kvar innan byte! Passledaren Ulrika Kockum gillar sina träningsvilliga seniorer, och är glad att åter kunna ge dem den träningen de längtat efter. Foto:

– De har visat ett fantastiskt tålamod, och det märks att de har längtat efter sina pass. Jag är så glad för deras skull! strålar hon.

Anläggningen betyder mycket för medlemmarna, som är flera hundra till antalet. Britt Jonsson och särbon Nisse Säfström har tränat här flera gånger i veckan i tre år.

– Det är lagom stort, trevlig stämning, lugn och ro. Det är guld värt, tycker Britt Jonsson.

Anders Bredberg (tv) och Åke Askelöf gillar den skonsamma träningen i Frisks bassäng, och är glada att träningspassen har återupptagits efter höstens uppehåll. Foto:

Anders Bredberg har gått här i sex år. När passen försvann i oktober, fortsatte han på anläggningens gym som hållt öppet hela tiden.

– Fast jag har saknat vattengympan. Roligt att den kommit i gång igen! Men det är också socialt att vara här. Vi är ett gäng gubbar som passar på att fika, ljuga och snacka lite skit när vi möts här, berättar han.

"Vi vill ha bra, varierad träning, och bra tränare! Skit i allt annat lull-lull, sånt kan vänta!"

Sohel Kino från fastighetsbolaget dyker upp i receptionen och är strax omgiven av ivriga damer som klargör hur de vill ha det:

"Vi är många trogna medlemmar som går här! Det här stället måste få fortsätta!" "Vi vill ha bra, varierad träning, och bra tränare! Skit i allt annat lull-lull, sånt kan vänta!"

Sohel Kino, som även driver restaurang Libanon Bar & Kök i Nyköping, lyssnar intresserat. Vill lära, så att han kan lägga fokus på rätt saker – samtidigt som han förklarar vikten av att skapa ekonomi i verksamheten.

– Vår ambition är att driva Frisk vidare, både med olika former av träning men också som social träffpunkt. Jag har en del idéer, men vi tar ett steg i taget och kör fram till våren. Går det bra fortsätter vi, men om det inte fungerar ekonomiskt måste vi lägga ned, säger Sohel Kino.

Företaget Frisk Hälsocenter Nyköping AB hade stora ambitioner för träningsanläggningen Frisk i Ekensberg. Idag kämpar bolaget med skulder och betalningskrav, och byggnadens ägare har tagit över träningsverksamheten. Foto:

Förlängd giltighetstid på träningskort

I januari 2017 tog bolaget Frisk Hälsocenter Nyköping AB hand om driften av träningsanläggningen Frisk.

I oktober stod det klart att anställda blivit utan lön, och att sålda träningskort var obrukbara sedan passen ställts in.

Nyligen togs driften över av hyresvärden, Ekensbergs Fastighet AB. Bolaget har gett drabbade motionärer förlängd giltighet på tidigare sålda kort. Just nu säljs enbart klippkort och månadskort.

Frisks hemsida finns ännu kvar på nätet, trots att information om pass och priser är inaktuella. Korrekta uppgifter lämnas tills vidare i Frisks reception.

Frisk har en lång historia som centrum för rehabilitering, friskvård och träning. Ursprungligen hette anläggningen Ergonomicentrum, och har genom åren haft olika inriktning och ägare.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

EkensbergNyköpingEkonomi/FöretagFriskvårdNäringslivSeniorerTräning
Relaterat