Kicki Eriksson har sedan decennier tillbaka stuga på Femöre. För några år sedan höjdes arrendet med 100 procent, nu är en nu höjning på 50 procent på gång. Men nu har hon och flera andra erbjudits att köpa loss sina tomter. För Kicki Erikssons del handlar det om alldeles för stor summa. Foto:

Arrendator erbjuds köpa sin tomt för 3,8 miljoner

OXELÖSUND

För 3,8 miljoner kronor erbjuds en arrendator i Oxelösund att köpa sin sommarstugetomt. Kicki Eriksson får köpa sin tomt på Femöre för 1,7 miljoner kronor. De pengarna har hon inte.

– Jag trodde nog att Oxelösunds kommun skulle klämma i med uppemot 1,5 miljoner kronor, men 1,7. Priset har höjts något sanslöst, säger Kicki Eriksson.

Hon är uppgiven. Sommarstugan på Femöre har hennes familj haft sedan 1955. De senaste höjningarna av arrendet har fått henne på fallrepet rent ekonomiskt. Att hon nu erbjuds köpa loss sin tomt för 1,7 miljoner är droppen, som får henne att starkt överväga att sälja.

Samtidigt brottas hon med tankarna att stugan funnits i familjens ägo i 63 år.

– Men de här pengarna har inte jag, säger hon.

Femöre sommarstugeförenings ordförande Gunnar Rabe är också kritisk till kommunens prissättning av tomterna. Han undrar hur kommunen kommit fram till priserna från 1,2 miljoner kronor till 3,8 miljoner.

– Oxelösunds kommun har missat att det bara finns en köpare – arrendatorn. Hur påverkar det marknadsvärdet? undrar han.

Oxelösunds kommun har tidigare prissatt arrendatorernas tomter, för fem, sex år sedan, och då landade priserna på 700 000 till 2,4 miljoner kronor, enligt Gunnar Rabe.

– Vad har hänt under den tiden? fortsätter han.

Kommunens mark- och exploateringsansvariga Maria Malmberg uppger att man låtit en extern part ta fram priserna och att priserna kan "variera mycket mellan olika år". Läge och havsutsikt är faktorer som påverkar priset.

Gunnar Rabe undrar om man även tagit hänsyn till eventuella störningar; väg intill stugknuten, Skärgårdsvåfflan och Bodaborg-camp, som en del anser kan vara olägenheter, enligt Gunnar Rabe.

Ett möte mellan Sommarstugeföreningen och kommunen är inplanerat.

Det pris som arrendatorerna erbjudits gäller i fem år.

Så mycket har arrendet höjts

Senaste rejäla arrendehöjningen i Oxelösund var 100 procent, 2015. Om årsarrendet för stugan var 9 000 kronor blev det 18 000.

Den nyligen planerade höjningen är 50 procent och då landar arrendet på 27 000 kronor för nämnda exemplet. Till detta ska el, kontinuerligt underhåll och renovering samt väg- och sopavgift läggas till och summan landar på närmare 40 000 kronor per år.

17 arrendatorer på Västra Femöre har nu fått erbjudande om att köpa sina tomter. Priserna är från 1,2 miljoner kronor till 3,8 miljoner.

Läs mer om dessa ämnen

Oxelösunds kommunFritidshus