Det har aldrig varit aktuellt tidigare att ett parti i Nyköping har velat avsätta sin gruppledare, utan att denne själv lämnar in en skriftlig avsägelse till kommunfullmäktige. Kommunen undersöker nu vilken regler som gäller. Under tiden betalas arvode ut till den frånvarande Per Frostbygd. Foto:

Arvode till gruppledare – trots frånvaro

NYKÖPING

Går det att avsätta en frånvarande gruppledare? Det är ingen som vet i Nyköpings kommun men i och med att SD i Nyköping vill byta ut sin gruppledare ska frågan undersökas. Under tiden betalas arvode ut oavsett insats.

Sverigedemokraternas gruppledare Per Frostbygd har varit frånvarande från sitt uppdrag sedan i somras, enligt partiet som vill ersätta honom med Thom Zetterström.

– Det blir en frustration i gruppen när någon som har ganska bra betalt från kommunen inte jobbar, sade Thom Zetterström i SN i går.

Men så länge Per Frostbygd själv inte avsäger sig sitt uppdrag som gruppledare kan en ny inte hoppa in. Verkar det som i alla fall. För ingen vet riktigt vad som gäller.

– Vi håller på att undersöka det, frågan har inte uppkommit tidigare, men har uppkommit nu, säger kommunsekreterare Therese Larsson.

Det var när Sverigedemokraterna kom in med en ny nominering på gruppledare sedan partiet internt hade valt Thom Zetterström till ny gruppledare som frågan aktualiserades. Förhoppningsvis ska det finnas ett svar till nästa kommunfullmäktige i november.

Under tiden går arvodet ut till sittande gruppledare. Alla partiers gruppledare får ett månadsarvode på 26 200 kronor oavsett arbetsinsats.

Frågan har inte uppkommit tidigare

Thom Zetterström i Sverigedemokraterna är kritisk till reglerna som han tycker är stelbenta.

– Hade vi fått avsätta honom hade vi gjort det för två månader sedan. Utför man inget arbete ska man inte ha betalt för det heller, sade han till SN i går.

Per Frostbygds frånvaro har bland annat lett till att Sverigedemokraterna inte presenterade något budgetförslag och att partiet inte deltog i den senaste budgetdebatten i kommunfullmäktige.

Per Frostbygd har inte velat kommentera situationen.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings kommunSverigedemokraternaPer Andersson (SD)Thom Zetterström (SD)EkonomiKommunalpolitik
Relaterat

Mest delat denna vecka