• Soffan har förstörts med någon form av sprängladdningar. Fönstren är sönderslagna inifrån. Klubben, med bara 17 medlemmar, vet inte hur de ska gå vidare. Foto:
  • Berit Bergström är kritisk till att polisen inte kommer för att försöka säkra spår efter vandaliseringen. Två dagar i rad var gärningsmännen i stugan och förstörde. Nu har hon plockat hem allt av värde. Foto:
  • Foto:
1/

Bågskytteklubbens stuga i Nyköping totalförstörd

Nyköping
annons

Sprängd soffa, sönderböjd lampa, nedsprejade möbler och krossat prisskåp. "Man kan bara börja gråta", säger Berit Bergström och ser ut över förödelsen i bågskytteklubbens stuga.

När medlemmarna kom till klubbstugan i tisdags möttes de av en sorglig syn. Det hade varit inbrott igen, det åttonde sedan klubbordföranden Berit Bergström började för tio år sedan. Men denna gången var röran värre än vanligt.

Ett okänt antal personer har förstört dörren, klivit in över mattan som det står "Välkommen" på och härjat runt i rummen. Svaveldoften börjar lägga sig, men söndersprängt papper och smält stoppning från soffan har fastnat både på golv och väggar.

Möbler och inredning har slagits sönder och sprejats ner. "Vill någon hjälpa oss med en dörr eller målarfärg så är de välkomna", säger Berit Bergström med tårar i ögonen. Foto:

Vad Berit Bergström först kan se har de denna gången inte stulit något, inte ens bågarna.

– De räknas som vapen. Men eftersom de inte laddas, som till exempel ett armborst, så behöver de inte vara inlåsta i ett speciellt vapenskåp.

Klubben har verksamhet varje vecka och de 17 medlemmarna är mellan 10 och 78 år. Nu vet Berit inte hur de ska orka fortsätta.

– Jag känner mig uppgiven. Lite handlingsförlamad. Och kränkt! Vi är så några i klubben, så kommer de och bara förstör. Varför kan de inte komma och vara med i klubben i stället, använda stugan tillsammans med oss. Å andra sidan, om man lär dem att skjuta med båge, går de då och skjuter djur i stället, som inte är tillåtet, funderar hon.

Foto:

Klubben har funnits sedan 1953, stugan har byggts av medlemmar och stått på ett par andra ställen innan den flyttades till Trosavägen.

Glaspriser som vanns på 50- och 60-talet ligger nu i skärvor på golvet. En tallrik ska Berit försöka limma ihop.

– Jag vet inte hur det ska bli. Vi lagade taket till stugan för ett par år sedan och har inte återhämtat oss ekonomiskt efter det. Förra året stals 15 bågar. Men jag är glad att stugan över huvud taget står upp, den hade kunnat vara en kolhög.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Platser/NyköpingKrim
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka