Foto:

Bästa tipsen för studentkortegen i Nyköping – och karta över nya vägen

NYKÖPING

Studentkortegen startar vid Nicolaiskolan kvart i fyra på fredag. Via en stor sväng färdas studenterna sedan ner till Tessin, som är slutstationen. SN:s fotografer och reportrar, som bevakar kortegen varje år, har stenkoll på läget. Här är redaktionens bästa tips för dig som vill hitta din student – och kartan över den nya vägen.

HÄR är nya dragningen för kortegevägen i Nyköping:

Undvik stan – satsa på slutet

De allra flesta åskådarna håller sig till stan och spanar in den första delen av kortegen. Gör tvärtemot! I slutet, längs exempelvis Östanvägen och Tessins väg, är det oftast inte lika trångt. Kortegen avslutas vid Tessinskolan runt klockan 16:30.

Leta upp höjder

Såvida du inte är ovanligt lång, bör du tänka på att ta dig högre upp än alla andra åskådare. Kom tidigt och hugg elskåp, betongsuggor, små murar och andra "höjder". Att balansera på cykelställ, exempelvis vid Anatorget vid ån, kan vara bra för barn som vill se – men håll i dem! Slänten mitt emot hotell Kompaniet vid hamnen är ett populärt ställe, där åskådarna kommer upp lite. Men se till att vara där tidigt – platserna går snabbt åt!

Välj en gräsyta

Det kan vara jobbigt att stå upp och vänta. Långt ner på Ringvägen, mitt emot Kullbergs kontorsvaror, finns exempelvis lite gräsyta att vila på. Samma sak i början av Tessins väg. Tänk efter när du väljer plats – vad behöver just du och ditt sällskap?

Hitta skugga vid strålande sol

Längs delar av Ringvägen finns skuggande träd, något som kan vara värt att tänka på för den som är på plats tidigt. En brasse-stol är inte fel att ta med, för den som står och väntar länge.

Studentkortegen 2018

15:00: Samling på Stora torget.

15:45: Kortegen avgår från Nicolaiskolan.

Ca 16:30: Kortegen når sin slutstation på Tessin.

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpingstudent studenten studentkortege