Wiktoria Enbuske och Håkan Hammenstig vill att deras gemensamma barn, Wendela och Leo, ska få modersmålsundervisning i teckenspråk. Något som Nyköpings kommun sagt nej till – fram till i dag då ett positivt besked gavs. Foto:

Beslutet klubbat: Nu får Nyköpings elever chans att lära sig teckenspråk som hemspråk

Nyköping

– Äntligen! Jag är jätteglad att kampen lönade sig, säger Wiktoria Enbuske, vars barn nu får lära sig teckenspråk i skolan så att de kan kommunicera med sin döva pappa Håkan Hammenstig.

På tisdagen fattade barn- och ungdomsnämnden i Nyköping beslutet, som kan förbättra många familjers liv. Elever ska få möjlighet att lära sig teckenspråk som hemspråk, även om färre än fem elever behöver det, uppger Radio Sörmland.

Wiktoria Enbuske, mamma till Leo, 8, och Wendela, 10, har kämpat hårt för att få igenom beslutet. Detta eftersom pappan till barnen, Håkan Hammenstig, är döv och det ofta blivit svårt med kommunikationen.

– Det har varit jobbigt många gånger för oss alla. Att inte förstå varandra fastän man försöker är tufft, både för barnen och oss vuxna, säger Wiktoria Enbuske.

Dagens besked hälsar hon med glädje:

– Det känns toppen, och vi är så tacksamma, både jag och barnens pappa. Det vore guld om han och barnen får det lättare att kommunicera med varandra!

En del av Wiktorias kamp var att gå ut på Facebook och berätta om problemet. Inlägget delades hundratals gånger, och stödet var kompakt.

– Jag är så glad för alla som hjälpte till, och alla som engagerat sig. Det har känts väldigt skönt, säger Wiktoria Enbuske.

Det positiva beskedet berör alla familjer där teckenspråk behövs.

– Nu hoppas jag bara att kommunen hittar en lärare, som är beredd att åta sig uppgiften!

Vill du läsa tidigare artiklar om Wiktoria Enbuskes kamp för teckenspråk i skolan? HÄR hittar du dem!

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpingskola och utbildning
Relaterat