Här hade Klövern tänkt ha sitt huvudkontor. Sedan flyttades det till Stockholm i stället och nu skiter Klövern i området, säger de besvikna grannarna. – Vi känner oss lurade, säger Thomas Eriksson som bor i området. Foto:

Boende i Spelhagen rasar över förfallet område: "Det ser ut som en soptipp"

NYKÖPING

En industritomt, en soptipp eller en skamfläck. Grannarnas dom över tomten vid gamla SAAB-lagret i Spelhagen är hård. De känner sig lurade av Klövern som inte gör något åt området – utan börjar bygga på Västra hamnsidan i stället.

Som ett minne från en svunnen tid hänger Saab-loggan fortfarande kvar på den smutsiga fasaden av den övergivna P6:an som det stora huset mitt i Spelhagen kallas.

– Den här fasaden och gamla Saab-skylten är vår utsikt. Det är inte kul att sitta och titta in i den här fasaden, säger Eva Moberg.

De närmsta grannarna har tröttnat på utsikten över den smutsiga Saab-loggan. Foto:

Hon bor i den del av Spelhagen intill gamla Saab-lagret som stod färdig för ungefär tio år sedan och tillsammans med ett gäng grannar visar hon hur förfallet området ser ut.

– När vi köpte radhus här trodde vi att det skulle bli en fin fasad, en park och det talades till och med om en bro över till Arnö, en gång- och cykelbro, säger Thomas Eriksson.

Det har talats om parkeringshus, hemvist för tekniska divisionen, handel och träningslokal. Men ingenting har hänt. Grannarna berättar om sina kontakter med Klövern, som äger området, då de fått till svar att Klövern inte har haft råd.

– De säger att de inte har några pengar att göra i ordning området. Men så sätter de i gång i ett annat hörn. Här ser det för jäkligt ut, säger Åsa Eriksson.

– Hade vi vetat det här hade vi inte flyttat hit. Vi hade inte lagt de här pengarna för att bo vid en soptipp. Folk undrar ju var vi bor.

Hade vi vetat det här hade vi inte flyttat hit.

Grannarna pratar om museet som snart öppnar och om slottet som lockar besökare. Från tomten där Klöverns huvudkontor skulle ha byggts ser man slottet. I dag är den en vildvuxen tomt på en av stadens attraktivare lägen.

– Här finns närhet till slottet, hamnen och Kilaån, säger Göran Othberg.

– Men vad ser besökarna om de tittar hit?

Lars-Olov Moberg tror att Klövern, sedan huvudkontoret flyttade till Stockholm, inte längre tycker att Nyköping är viktigt.

– Förut var de intresserade av det här området, nu verkar de tycka att det är något som katten har släpat in.

Grannarna tycker åtminstone att Klövern kunde lägga en gräsmatta eller ställa ut några blomlådor så att området ser lite trevligare ut. På platsen framför Saab-huset planerar Klövern att göra parkeringsplats blandat med träd, men det är oklart när. Foto:

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

SpelhagenBostadByggnation
Relaterat