Bröt sig in hos sovande par – döms till fängelse

NYKÖPING

Paret låg och sov på övervåningen men vaknade av inbrottsljud. Tjuven greps på plats och döms nu till fängelse i elva månader.

Det var i mitten av augusti som den 38-årige mannen krossade rutor och bröt upp en dörr hos paret i Nyköping. Då han ertappades var han ordentligt narkotikapåverkad och hade en tång och en morakniv i fickorna. Hans ögon var blanka, pupillerna stora och han talade långsamt och svarade på tilltal med långa dröjsmål.

Polisen som grep mannen sa under rättegången att han kände till 38-åringen, men aldrig tidigare sett honom så påverkad.

Inbrottstjuven har erkänt att han tagit sig in hos makarna men nekar till att han tänkt stjäla något. Han hade just skrivit ut sig från ett behandlingshem på annan ort och tog sig därefter till Nyköping där han köpte tio öl och fick bensotabletter, amfetamin och en serbisk Xanor av några bekanta.

Han sade under rättegången att han varit tveksam till en av tabletterna eftersom han tidigare betett sig underligt då han tagit en sådan. Han hade då tömt en container på sopor och placerat soporna i vanliga sopbehållare intill. Det var ett beteende som han inte kunde förklara i efterhand och som han skämdes över.

När polisen kom till brottsplatsen svalde han trots allt tabletten eftersom han inte ville att poliserna skulle hitta den. Han säger sig därefter inte minnas något förrän han vaknade i en poliscell.

Paret i bostaden har dock kunnat konstatera att deras hem var genomsökt och att verktygslådorna var flyttade till en plats nära utgången. Mannen hade också plockat vinflaskor ur kylen och ställt i en påse på golvet.

38-åringen döms för grov stöld och ringa narkotikabrott. Han ska betala skadestånd på 5000 kronor respektive 6500 kronor till paret.

Läs också

( 14 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingBostadBrott
Relaterat