Jenny Palmqvist. Foto:

Krönika: Det nya svarta

Krönika

Fnyser du åt ordet feminism? Reagerar du instinktivt och slänger ur dig en kommentar i stil med: "Jag är inte feminist för jag hatar inte män." Eller kanske: "Sverige är ju redan det mest jämställda landet i världen". Hatar du rent av själva ordet feminism och påpekar att du hellre kallar dig jämställdist och humanist.

Grattis, det räcker med argument. Du är nämligen helt ute.

Man behöver inte vara särskilt trendkänslig för att förstå att det systraskap som växte fram efter höstens #metoo nu har växt till en industri.

Men den nya tidens feminist är fjärran Gudruns Schymans radikala FI-feminism där den som skriker ut sitt manshat högst vinner. Dagens feminister bygger inte framgång genom att argumentera att män är djur. Efter #metoo gör man helt enkelt ingen större grej av den insikten.

Den moderna feministen vägrar nämligen att se sig själv som ett offer för omständigheterna och lever i stället under devisen "The future is female".

Den moderna feministen är stark och självständig och tar ansvar för både karriär och ekonomi. Och har minst en fil kand i ekonomi eller juridik och har därmed skapat utrymme att förverkliga sig själv.

På sociala medier nätverkar den moderna feministen med likasinnade och bygger starka varumärken. Oavsett kön bejakar den moderna feministen sitt utseende och är både modemedveten och mån om sin hälsa.

Det här har naturligtvis världens främsta modeskapare snappat upp och just nu präglas modevärlden av den nya feministtrenden. Alla stora modehus har kollektioner med feministiska slogans. Dior’s omtalade t-shirts med ”We should all be feminists” har exempelvis burits av både supermodeller, artister och skådespelare. Självklart har de svenska klädkedjorna också hakat på trenden. T-shirtar med feminism, pepp och girl power är helt enkelt helrätt.

En sann feminist tar även ansvar för klimatet och allt fler powerbrudar och powermän tar nu avstånd från både köttindustrin och bensintörstande monster-suvar.

Vissa politiska experter har till och med siat om att efterdyningarna av #metoo mycket väl kan avgöra höstens val. Att inte bejaka den nya feministiska rörelsen kommer nämligen te sig reaktionärt och gubbigt. Osjälvständiga kvinnor som lever i skuggan av en framgångsrik man kommer vara ett lika exotiskt inslag i faunan som den ringsvanslemuren är i Afrika.

Feminism är helt enkelt det nya svarta.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

JämställdhetKrönika
Relaterat