Morddömde Son Do från Nyköping har hela tiden hävdat att han är oskyldig till mordet i Brandkärr. Här träffade han SN:s Roger Sundberg på Skänningeanstalten. Foto:

Dömd för Brandkärrsmordet kan bli fri om tre år

NYKÖPING

2006 dömdes Son Do till livstidsstraff för mord. Nu har straffet omvandlats vilket innebär att 58-årige Nyköpingsbon kan bli villkorligt frigiven om tre år.

Det har nu gått elva år sedan Son Do började avtjäna sitt straff. Han dömdes till livstids fängelse för mord och efter att en 32-årig kvinna skjutits till döds i sin lägenhet i Brandkärr. Kvinnans sjuårige son blev vittne till händelsen och pekade ut Son Do som gärningsman.

Do fälldes mot sitt nekande i både tingsrätten och hovrätten.

Nu har tingsrätten i Örebro beslutat att omvandla livstidsstraffet till ett tidsbestämt straff på 21 år och man tar beslutet utifrån Rättsmedicinalverket och Kriminalvårdens yttranden.

De bedömer att det är låg risk att Son Do återfaller i våldsbrottslighet, har ett ordnat socialt nätverk i dagsläget och att hans ekonomi är under kontroll.

Han är nu placerad på en anstalt med den lägsta säkerhetsklassen. Son Do har även genomfört flera permissioner på egen hand, utan anmärkning och i de förhör som hållits inför beslutet har han berättat om sina planer på att öppna en restaurang i Nyköping när han blir fri.

Omvandlingen till ett tidsbestämt straff på 21 år innebär att Son Do kan bli villkorligt frigiven om tre år, eftersom han då har avtjänat två tredjedelar av sitt straff. Därefter väntar en prövotid som motsvarar resterande tid av fängelsestraffet.

Livstidsdömde Son Do begär resning. Han är dömd för mord på en kvinna i Brandkärr år 2006 men har hela tiden hävdat sin oskuld. Nu presenterar hans advokat nya bevis och begär att Högsta domstolen tar upp fallet.

58-åringen har hela tiden hävdat sin oskuld och begärde i januari att Högsta domstolen skulle ta upp hans fall igen, då hade Son Dos advokat nya bevis som skulle styrka att Nyköpingsbon är oskyldig till mordet.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings tingsrättBrandkärrKrim
Relaterat