Säck efter säck med varma vinterkläder tog Monica Ungermann på Träffpunkten i Nyköping emot under torsdagen. – Det visar att det finns hjärta hos människor, säger hon. Foto:

Efter artikeln om hemlösas köldnätter: "Vi har fått enormt med kläder"

NYKÖPING

Monica Ungermann på Träffpunkten packar upp säck efter säck med kläder. Hon och personalen på ideella föreningen är överväldigade över engagemanget från Nyköpingsborna för de hemlösa. – Det visar att det finns hjärta hos människor, säger hon.

Efter artikeln om att hemlösa riskerar köldskador eller till och med att frysa till döds i samband med rysskylan har människor i en strid ström kommit till Träffpunkten eller hört av sig för att bidra med hjälp.

– Vi har fått in enormt med kläder, en väldig respons över huvud taget, säger Monica Ungermann, verksamhetsansvarig på Träffpunkten.

Närmare 70 personer är akut hemlösa i Nyköping, som har flest hemlösa i hela länet, enligt Socialstyrelsen senaste rapport.

Gunilla, som vi skrev om, är en av dem. Hon har ingen bostad och inga pengar och tvingas i bland sova på allmänna toaletter eller bara vandra omkring på nätterna för att hålla värmen. När temperaturen sjunker ned mot tio-femton minusgrader skär kölden genom kroppen.

Efter att kylan tagit sitt grepp om landet är det färre hemlösa som besökt Träffpunkten än tidigare. En oro gnager hos Monica Ungermann och personalen om vad som kan ha hänt de som annars brukar vara på plats.

Fruktansvärt. Skärpning Nyköping och se till att vi får ett härbärge där hemlösa kan sova och få värme.

Flera har hört av sig till SN och Träffpunkten om sovplats i sina bostäder för de hemlösa. Samtidigt brottas flera hemlösa på Träffpunkten med drogproblem, så det är inte helt oproblematiskt att öppna sitt hem, menar Monica Ungermann.

Nyköpings kommun saknar härbärge, en plats för hemlösa att övernatta. Träffpunkten har bara öppet dagtid, stänger tre på eftermiddagen, och därefter är de hemlösa hänvisade att sova vad som kan hittas.

– Ett härbärge är första steget, säger Monica Ungermann.

Kommentarer

Här några av alla kommentarer som har kommit SN till del:

"När klassas man som hemlös? Är det när man saknar eget boende,eller när man saknar ngn nära anhörig att vistas hos? Tror det handlar om hundratals människor enbart i Nyköping. Det finns inte lägenheter till alla. Läget har blivit FRUKTANSVÄRT!"

Sara Wenjedahl

"Det är skamligt att 2018 ska människor stå utan tak över huvudet. Kommunen skiter i dom och ställer sina förhoppningar till frivilligorganisationer att ta tag i det. Jag uppmanar Nyköpings ALLA företagare att bidra med något för dom hemlösa. Först ut borde vara Södermanlands Nyheter!"

Magnus Rahm

"Varför finns inte nattöppna härbärgen i Nyköpings kommun? Det är Dåligt!"

Gunilla Norr

"Vid extrem kyla och där liv svävar i uppenbar fara, så kan väl kyrkorna öppna sina dörrar!"

Kerstin Abrahamsson

"Så pinsamt så man skäms! Oavsett tidigare misstag/snedsteg i livet eller nuvarande livsstil så förtjänar ingen att inte ha tak över huvudet! Det är ju för tusan en mänsklig rättighet. Skamligt att ”fina” Sverige är såhär!! Reinfeldt kanske skulle öppna sitt hem och byta plats några dagar och leva som dom hemlösa gör! Då kanske det blev lite fart!! Vidrigt och nervärderande är vad det är. Inte konstigt att psykisk ohälsa och beroenden ökar. Vem fan skulle klara sig på gatan utan några problem.

Skulle garanterat ligga knök full någonstans för att inte behöva känna lika mkt om jag va i deras situation!!

Nä lägg pengarna där det behövs!"

Linda Sterner

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings kommunVälgörenhetvinter