• Det är oklart hur tullavgifterna som Donald Trump vill införa kan komma att påverka SSAB i Oxelösund, som tillverkar och exporterar högfasthetsstål och andra avancerade produkter. Foto:
  • Donald Trump. Foto:
1/

Efter Trumps utspel: SSAB utvärderar eventuella konsekvenser

Oxelösund

USA:s president Donald Trump har sagt att han kommer godkänna höga tullavgifter för stål och aluminium. Ett påstående som om det genomförs kan få konsekvenser för den svensk-finska stålexportören SSAB.

Vid ett möte med företrädare för den amerikanska stålindustrin på torsdagen sa Donald Trump att han vill införa en tullavgift på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium som importeras till USA. Ett utspel som omedelbart väckte starka reaktioner på svenskt håll.

– Vi kan inte passivt i EU se på när USA inför sådana kraftiga tullar. Enligt regelverket i WTO har man rätt att vidta motåtgärder och det är det vi måste diskutera inom EU, vilken typ av motåtgärder som vi ska sätta in, Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S) till TT.

På den svensk-finska ståljätten SSAB, som exporterar till USA, försöker man i dagsläget utvärdera konsekvenserna av den situation som skulle kunna uppstå om tullavgifterna införs. Men hållbarhetschef Thomas Hörnfeldt vill inte dra några slutsatser innan det kommer ett formellt beslut.

– Generellt följer vi som SSAB fri- och rättvis handel. Vi kommer att utvärdera den eventuella påverkan på vår verksamhet, som de här föreslagna tullsatserna skulle kunna få inför ett formellt beslut från Trump, säger Thomas Hörnfeldt.

Även om tullavgifterna införs, behöver det inte få alltför förödande konsekvenser för SSAB, då majoriteten av företagets försäljning i USA också tillverkas där.

– Jag vill inte att vi målar upp någon form av nattsvart bild. Huvuddelen av det vi säljer i USA produceras i USA, sedan kompletterar vi det med export från Finland och Sverige, bland annat Oxelösund.

Vad skulle ett eventuellt beslut innebära för Oxelösund?

– Det vet vi inte. Oxelösund exporterar till väldigt många länder, USA är ett av dem.

Hur ser ni på EU- och handelsministerns reaktion?

– Det är klart att man kanske måste acceptera tullar ibland, men jag vet inte om ett handelskrig är något som man vill se direkt, det är inte heller önskvärt.

Den 6 mars träffar statsminister Stefan Löfven USA:s president Donald Trump i Washington. Ett av ämnena på agendan är handel och investeringar.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

SSABDonald TrumpOxelösund
Relaterat