Briggen Tre Kronor af Stockholm, förankrad längs kajen i Nyköpings hamn. Här kommer det 1800-talsinspirerade fartyget stå fram tills lördag. Foto:

En miljöinsats kommer lastat – via 1800-talsfartyg

Nyköping

De kommande dagarna står situationen i Östersjön under strålkastarljus i Nyköpings hamn. Briggen Tre Kronor af Stockholm är tillbaka i stan och med den följer ett projekt som växt ordentligt jämfört med tidigare år.

Det är två glada representanter för briggen Tre Kronor af Stockholm som möter upp SN i Nyköpings hamn, strax innan årets projekt är till att dra i gång. De består av Anders Mannesten, vd för Briggen Tre Kronor AB, och projektledare Christina Thimrén Andrews.

– Känslan just nu är fantastisk. Det är tredje året i rad som vi är här, det är 28 grader i luften, och vi ska nu ha några riktigt fina dagar för Östersjön, säger Anders Mannesten.

Anders Mannesten, vd för Briggen Tre Kronor AB, och projektledare Christina Thimrén Andrews. Foto:

Längs kajen står briggen förankrat, fartyget som byggts i enlighet med 1800-talets handelsfartyg. Tält står uppställda i närheten, samt en lastbilstrailer, även kallad Searoom, där Östersjöutställningen "Ett hav av möjligheter" huserar.

– Det här evenemanget har växt för varje år. Nyköpings kommun har verkligen förstått vikten av besöket och att vi lyfter Östersjöns situation. Det är jätteroligt, säger Christina Thimrén Andrews, och fortsätter.

– Tidigare har det bara varit en dag som har vigts åt en större hamnaktivitet, men nu har vi tillsammans med kommunen utökat med två dagar till.

Följ med ombord på briggen Tre Kronor af Stockholm här nedanför – så ser fartyget ut på insidan:

Varför är ett sådant här projekt viktigt?

– Vi måste hjälpa Östersjön att reparera sig helt enkelt, och det sker inte av sig självt. Vi jobbar med att informera de kunskaper som Stockholms universitets Östersjöcentrum står bakom. Vi paketerar det via utställningar och genom föredrag som vi håller ombord på briggen, säger Thimrén Andrews.

Hur skulle ni säga att Östersjön mår i dag?

– Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Mycket har blivit bättre men vi har fortfarande en lång väg att gå. De flesta känner till att det är ett litet inflöde av vatten, men få vet om att medeldjupet bara är cirka 55 meter. Allt vi petar ner i sjön stannar då kvar under en lång, lång tid, säger Mannesten.

Projektet i Nyköpings hamn

Det är i samband med Vattenveckan i Sörmland som briggen Tre Kronor af Stockholm nu gör ett återbesök i Nyköping. Det är en del av ett miljöprojekt som pågår 15-19 maj i Nyköpings hamn.

Fokus ligger på klimat- och miljöfrågor kopplat till Östersjön, och är ett projektsamarbete mellan Briggen Tre Kronor AB, Nyköpings kommun och intresseorganisationen Initiativet Hållbara Hav.

Under dagarna bjuds besökarna bland annat in till utställningar och föreläsningar, rundturer anordnas på briggen Tre Kronor af Stockholm samt på Kustbevakningens övervaktningsfartyg KBV 313.

Briggen Tre Kronor AB samarbetar med Stockholms universitets Östersjöcentrum, som bistår projektet med information om Östersjön.

För mer information besök www.nykopingsguiden.se.

Den stora stjärnan under de här dagarna är utan tvekan den 1800-talsinspirerade briggen Tre Kronor af Stockholm, som sjösattes 2005. För besökarna kommer det finnas möjlighet att gå ombord de kommande dagarna, för en närmare titt.

Fartyget ligger både Thimrén Andrews och Mannesten varmt om hjärtat.

– Hon är ju otroligt vacker. Tre Kronor af Stockholm är ju det korrekta namnet. Vi kallar henne lite slarvigt för briggen, men det är av kärlek, säger Thimrén Andrews.

Mannesten flikar in:

– Grunden i det här, som kommer från fartyget, gör ju att vi får prata med så många människor, på alla nivåer av samhället. Det är fantastiskt.

Fartyget står kvar i Nyköping fram tills lördag, då avfärd mot Nynäshamn väntar.

Läs mer om dessa ämnen

ÖstersjönBåtMiljöWEBB_TV