– Underhållet av skolhus är uselt, så är det, säger Helena Grönquist, ordförande i Lärarnas riksförbund i Nyköping.

Fackordförande: "Underhållet av skolhus är uselt"

NYKÖPING

Lärarnas riksförbund i Nyköping tycker att kommunen brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete med skollokaler.

– Skulle de ha underhållit sina hus hade Tessinskolan varit en väl fungerande lokal i dag, säger ordförande Helena Grönquist.

Helena Grönquist, ordförande i Lärarnas riksförbund i Nyköping, är inte förvånad över att kommunen hoppade över att ta materialprover på Tessinskolan, innan Omega-eleverna flyttade ner efter mögelproblematiken i våras.

– Underhållet av skolhus är uselt, så är det

– Det är lite så kommunen jobbar i förhållande till skollokaler. Det krävs lite eld och påtryckningar för att de ska ta sig an problematiken. Det blir skarpa lägen. Att ligga steget före och vara proaktiv när det gäller fastigheter är inget vi har sett, säger hon.

Hon tycker att kommunen behöver jobba mer systematiskt med sina fastigheter för att inte hamna i situationer som på Stigtomta skola, Omega och nu Tessinskolan.

– Underhållet av skolhus är uselt, så är det, säger hon.

Vad tänker du om att Kommunfastigheter inte upplever att de fått några indikationer på problem och därför inte tagit några prover?

– Jag tycker inte att vi ska behöva larma utan de är ansvariga för att förvalta fastigheten och ska ta det ansvaret, säger hon.

Helena Grönquist drar även paralleller till Oppebyskolan, som hon vet las ner för att kommunen byggde Alpha och sedan delvis har renoverats. Men hon är ändå fundersam över skolans skick.

– Den var i urdåligt skick och utrymdes. Nu har den inrymts av delar av Släbroskolans elever. Kanske är det så att gamla skolor behöver gå igenom liknande renoveringar som på Omega för att säkerställa arbetsmiljön, säger hon.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings högstadiumTessinskolanSkola
Relaterat