En längre strömsträcka vid Perioden skulle förbättra både för fiskar och för forspaddlare. Bilden är från 2015. Foto:

Första steget tas för att förbättra Nyköpingsån

NYKÖPING

Första hindret kan snart plockas bort i Nyköpingsån för att både forspaddlare och fiskar lättare ska kunna ta sig fram. För en halv miljon kronor ska Nyköpings kommun göra en plan för Perioden.

En längre strömsträcka planeras i Nyköpingsån vid Perioden. Det är ett första steg för att göra ån vandringsbar för fisk, något som krävs enligt EU-direktiv. Dessutom väntas ett nytt svenskt lagförslag som ställer miljökrav på alla vattenkraftverk. I Nyköpingsån finns tre kraftverk som effektivt stoppar fisk att simma både uppströms och nedströms. Därtill finns hinder vid Perioden och Kristineberg.

– Just vid Perioden är det relativt enkelt eftersom vi inte har kraftproduktion där, det finns en klack där som man kan ta bort och i stället göra en längre strömsträcka, säger Maria Ljungblom, plan- och naturchef i Nyköpings kommun.

Egentligen skulle en plan för hela Nyköpingsån och alla fem vandringshinder ha gjorts för tre år sedan. Men personalbrist har gjort att frågan har blivit liggande och på måndag ska kommunstyrelsen fatta beslut om att börja med Perioden. Därefter ska kommunen gå vidare med resten av ån. Med det nya lagförslaget väntas också besked om en fond där mindre vattenkraftverk kan söka pengar för lösningar som förbättrar miljön och det är något som kommunen vill vänta in.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings kommunNyköpingsånFiskeMiljö
Relaterat