– Det har varit full rulle sedan Black Friday, säger Anders Westman, ägare till macken vid bussterminalen. Foto:

Full rulle i tomtens paketverkstad – men den värsta stressen är över

Nyköping

Det lackar mot jul. Något som märks i de butiker som också har paketutlämning. – Det har varit full rulle sedan Black Friday, säger Anders Westman, ägare till macken vid bussterminalen.

Julstressen är som värst när SN besöker OK/Q8 vid bussterminalen. Kund efter kund tar fram mobilen för att ge Anders Westman kollinumret på ett paket.

Så här några dagar före jul påminner mackens lilla verkstad mer om tomtens verkstad, med paket från golv till tak.

– Men det har faktiskt lugnat ner sig lite. Den värsta ruschen är över för den här gången, säger Anders Westman och hämtar ännu ett paket från verkstaden.

Foto:

Även om många Nyköpingsbor tycks ha varit ute i god tid när de nätshoppat, råder det inte någon brist på människor som är ute i sista minuten.

De paket som finns på macken just nu, har legat där minst en dag. Senare under torsdagen kommer 149 nya paket som ska trängas med de gamla.

– Vi har ett paket här som kom hit den 18 november. Kanske är det bortglömt, funderar han.

Sedan Black Friday har Anders Westman och hans kollegor lämnat ut tusentals paket. I snitt landar 200 paket om dagen på macken – rekordnoteringen är 250 paket på en dag.

Sedan Black Friday har det kommit ungefär 200 paket om dagen till OK/Q8 vid bussterminalen. Foto:

Utvecklingen för paketutlämningen har varit snabb de senaste åren. Allt fler shoppar på nätet, konstaterar mackägaren.

– Jag har haft macken i 18 år. När jag började fick vi kanske 40 paket om dagen. Nu ligger det på mellan 80 och hundra paket.

– Det är både på gott och ont. Det måste kännas för butikerna att så många nätshoppar.

Bengt Arwinge är en av många kunder som har beställt julklappar via nätet. Han inte så många för datorer, men tycker om att fynda begagnade saker på nätet.

– Jag tycker att Tradera fungerar bra. Den här julklappen har jag köpt där, säger han och tar emot ett mjukt paket av Anders Westman.

Så mycket köper svensken julklappar för

Enligt svensk handels prognos kommer svenskarna att köpa julklappar för 23 miljarder kronor i år. Det innebär 3 300 kronor per person till julklappar.

Enligt organisationen räknar ungefär hälften (48 procent) av julshopparna med att handla i lokala affärer. Var tredje person räknar med att handla de flesta julklapparna på nätet.

Läs också

( 9 st )

Läs mer om dessa ämnen

HandelJulNäringslivaffarsliv
Relaterat