Global klimataktion även i Nyköping: "För att påminna politikerna"

Nyköping

De lokala miljöaktivisterna Johanna och Emmy fortsätter skolstrejka för klimatet i Nyköping och är långt ifrån ensamma. På över tusen platser i världen gjorde människor gemensam sak.

"Det finns vetenskapligt stöd för deras oro. Kraven på snabb, robust och rättvis omställning är berättigad. De nuvarande åtgärderna är otillräckliga."

De orden står 270 klimatforskare bakom på DN-debatt under fredagen. Forskarna vill visa att de stödjer ungdomar och andra som demonstrerar för klimatet. Den global manifestation, Global Strike for Future, som pågår under fredagen genomförs på över 1000 platser och i runt 100 länder.

De lokala aktivisterna Emmy Flennegård och Johanna Eckerdal som båda går i årskurs åtta på Nyköpings högstadium blev glada av stödet från forskarna. De var först med att dra igång en skolstrejk i Nyköping för att stötta Greta Thunbergs aktion.

På fredagen var det runt 100 personer på stadshustrappan, något som de också uppskattade.

– Förra gången var vi typ 15 och bara tjejer. Nu är det från flera skolor och både unga och vuxna, säger Emmy Flennegård .

De tycker det är viktigt att aktionerna fortsätter framöver.

– För att påminna politikerna om att det här är viktigt, säger Johanna Eckerdal.

När SN var på plats, strax innan lunch, var Marcus Pehrsson (S) den enda politikerna som deltog i demonstrationen.

– Jag vill visa mitt stöd. Jag har demonstrerat i klimatfrågan sedan 90-talet, säger han.

Han tyckte att Emmy Flennegårds och Johanna Eckerdals kritik, att politiker behöver bli påminda, är berättigad.

– Jag håller med dem om att det är extremt akut. De nya signalerna från klimatpanelerna säger att det måste gå ännu snabbare, säger Marcus Pehrsson.

Kommunen står startklar för att inrätta ett så kallat klimat- och hållbarhetsutskott. Något Pehrsson hoppas ska lindra klimatångesten något för ungdomarna på trappan.

– Även om det går för långsamt så finns det saker som pågår även här, säger han

Pehrsson tycker det är svårt att lista de viktigaste lokala frågorna men tar upp kommunens fastigheter som exempel.

– Tekniska divisionen har fått ett uppdrag att utreda närmare självförsörjning av el, säger han.

Det kommer speciellt handla om solenergi.

– Vill man ha något som kan generera mycket energi på lång sikt så är det just solenergin, säger han.

Även i Trosa vid Rådhusparken utanför kommunhuset hade ett fyrtiotal människor samlats under fredagen för att klimatstrejka. En av dem var 11-åriga Nike Ahren från klass 5 på Skärlagskolan. Hon berättar hur hon räckte upp handen i klassrummet och meddelade läraren att hon tänkte gå och strejka. Läraren sa att hon skulle få frånvaro men önskade henne lycka till.

– Klimatet är inte i bra skick så vi måste göra någonting nu, säger 11-åringen.

  • Nike Ahren,11år, ställde sig upp i klassrummet under fredagen och sa till läraren att hon skulle gå och strejka. Hon hade bett sina föräldrar om lov. – Jag vill strejka för klimatet. Klimatet är inte i bra skick så vi måste göra någonting nu, säger 11-åringen. Foto:
  • I Trosa utanför kommunhuset hade ett fyrtiotal människor samlats under fredagen för att klimatstrejka. Emma Netterberg initiativtagare för Fridays for future-Trosa och "Broar för klimatet", passade på att överlämnar ett medborgarinitiativ till Stefan Björnmalm (c) från kommunstyrelsens ekoutskott med förhoppning om framtida samarbete. Foto:
  • De lokala aktivisterna Emmy Flennegård och Johanna Eckerdal, som båda går i årskurs åtta på Nyköpings högstadium, gör sin andra demonstration vid torget. Foto:
  • Socialdemokraten Marcus Pehrsson demonstrerade tillsamman med ett hundratal andra på stadshustrappan i Nyköping. Foto:
1/

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingKlimatWEBB_TV
Relaterat