Guide: Här finns 22 midsommarfiranden i SN-kommunerna

SÖRMLAND

Midsommarfirandet står bakom dörren men vart bär det egentligen av när midsommarkransen är knuten och sillunchen avklarad? SN har listat olika midsommarfiranden runt om i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta.

Nyköping

* Vill ni hålla er centralt i Nyköping är det det traditionella midsommarfirandet på Vallarna som gäller, här firas det mellan klockan 13.00 och 16.00. Det bjuds på stångresning, ringlekar, kampsport, lotterier, fiskdamm och dansuppvisning. Musiken står Nyköpingshus Spelmansgille för.

Vallarna. Foto:

* Till Strandstuvikens havsbad och camping är alla välkomna på midsommarfirande redan klockan 11.00, där börjar firandet med tipspromenad. Sedan följer att man gemensamt klär midsommarstången, för att mellan klockan 14.00 och 17.00 dansa runt den. Det kommer även finnas fiskedamm, femkamp och ponnyridning.

* I Tystberga ordnar hembygdsföreningen midsommarfirande vid hembygdsstugan klockan 12.00. Det blir ett traditionellt firande med dans, lekar, kaffe och hembakat.

* Man kan också snöra på sig dansskorna och ta sig till midsommarfirandet i Lästringe som bjuder på många aktiviteter; lotterier, ansiktsmålning, fiskdamm, luftpistolskytte, pilkastning och porslinskrossning är några av dem. Här kläs midsommarstången gemensamt klockan 13.00, och sedan drar dansen och aktiviteterna i gång klockan 14.00. Firandet hålls vid folkets hus "Lådan".

* Vill man leta sig ner mot Bråviken så bjuder Nävekvarn på två stycken olika midsommarfiranden, ett i Folkets park och ett i villaområdet Skeppsvik. Folkets park välkomnar alla att klä stången klockan 10.00 på midsommarafton för att sedan öppna café, lotterier, fiskdamm och skytte klockan 14.00. Stången reses en timme därefter och då blir det dans och lekar. Till Skeppsviks lekpark är alla välkomna redan kvällen innan klockan 18.00 för att klä stången. Sedan börjar firandet klockan 14.00 på självaste midsommarafton, med dans, musik, fiskdamm och lekar.

* Vill man inte hela vägen ner till Bråviken så kan man stanna till på firandet på Tunabergs hembygdsgård i Koppartorp. Här börjar festligheterna klockan 14.00 med squaredansuppvisning, för att sedan följas av ringdans runt midsommarstången. Entré till firandet är 20 kronor för alla som inte dyker upp i folkdräkt.

* Även hembygdsstugan i Tuna by arrangerar midsommarfirande, här kläs stången gemensamt klockan 14.00 och sedan blir det danslekar och dragspelsmusik samtidigt som den medhavda kaffekorgen töms.

* Det bjuds också in till traditionellt midsommarfirande klockan 15.00 i Folkets park i Vrena med midsommardans runt stången, ponnyridning, fiskdamm, café och chokladhjul, bland annat.

* Klockan 14.00 reses midsommarstången på Runtuna bygdegård, de som vill vara med och klä den får komma en halvtimme tidigare. Här blir det också dans och aktiviteter för barnen, lottförsäljning och fika.

Oxelösund

* I Oxelösund finns två firanden att välja på. Det första hittas i Gamla Oxelösund, där blir det ring- och danslekar från klockan 12.00 under ledning av folkdanslaget Oxelö Gille.

Gamla Oxelösund. Foto:

* Det andra hittar ni på Jogersö, där midsommarstången kläs gemensamt klockan 10.00. Sedan kommer Oxelö Gille även hit och bjuder på musikunderhållning, ringlekar och dansuppvisning.

Trosa

* Även i Trosa finns ett flertal midsommarfiranden att välja på, ett av dem hittar ni på hembygdsgården Trostorp. Där blir det musik, dans och kaffeservering mellan klockan 11.00 och 15-00.

* Också på Garvaregården i Trosa kommer det firas midsommar. Klockan 15.00 blir det dans runt stången, lekar och dessutom är museet öppet för dem som vill kika in där. Här kläs stången dagen innan klockan 16.00 och de som vill delta får gärna ta med sig blommor att pryda stången med.

* På Stensund börjar midsommarfesten klockan 14.30 med resning av stången. Sedan blir det musik och dans runt den. För de allra hurtigaste kan man sedan delta i midsommarjoggen klockan 16.30. Kom ihåg att firandet på Stensunds folkhögskola är ett nyktert midsommarfirande!

* För 35:e året i följd blir det också midsommarfirande på Norbyvallen i Västerljung. Här blir det dans runt stången i flera etapper, med första dansen klockan 12.00 och den andra klockan 13.15. Däremellan bjuds det på kobingo, fiskdamm, hoppborg, karusell för de små, fotbollsstraffar och flera aktiviteter därtill.

Norrbyvallen i Västerljung. Foto:

* Är ni sugna på att fira midsommar på ett slott så blir det ett traditionsenligt midsommarfirande i Tullgarns slottspark mellan klockan 12.00 och 14.00. Vill ni också vara med och klä stången så görs det klockan 11.00. Dessutom visas det guidade turer av slottet varje heltimme mellan klockan 11.00 och 15.00.

Gnesta

* På Skottvångs Grufva kläs stången gemensamt från klockan 14.00 och följs sedan av dans klockan 15.30, med både ringlekar och musik.

* I Stjärnhov välkomnas det till ett midsommarfirande på Gryts hembygdsgård. Klockan 11.00 startar det med att alla som vill får klä och resa stången, sedan blir det dans, levande musik och lekar.

Gryts hembygdsgård i Stjärnhov. Foto:

* Frustuna hembygdsgård bjuder också in till firande. Klockan 12.30 kläs stången och sedan blir det dansuppvisning av barn och ungdomar från Gnesta följt av lekar och dans runt stången.

* På Björnlunda hembygdsgård reses midsommarstången klockan 16.00 till spelmansmusik, det blir även dans och lekar. Vill man vänta med dansen så öppnas festplatsen upp igen klockan 20.00, och då blir det kvällsdans till livebandet Baccus. Fritt inträde upp till 15 år och för dem som kommer i bygdedräkt.

* Även Ullevi hembygdsgård bjuder in till midsommardans. Där håller firandet i gång mellan klockan 13.00 och 16.00 med dans, tipspromenad, levande musik och lekar.

Läs mer om dessa ämnen

Midsommar