Harriet Nilsson tävlar i Sveriges mästerkock. Foto: Privat

Harriet Nilsson från Nyköping tävlar i Sveriges mästerkock: "Fantastiskt roligt att träffa juryn"

Nyköping

Nyköpingsbon Harriet Nilsson är en av deltagarna när Sveriges mästerkock i kväll är tillbaka i tv-rutan.

– Jag har alltid älskat att laga mat, säger hon.

I det första avsnittet av succéprogrammet Sveriges mästerkock är det audition i Stockholm. De sökande får servera juryn sin paradrätt.

En av deltagarna som dyker upp i rutan är Nyköpingsbon Harriet Nilsson. Hon har tidigare varit verksamhetschef för Nysam och driver idag egen konsultverksamhet. Sedan drygt ett år tillbaka är hon försäljningschef för tjänster och inspiration på Ica Maxi i Katrineholm.

Matintresset har hon med sig hemifrån.

– Jag är fostrad i husmanskostens konster. Min mamma var fantastiskt duktig på att laga mat, säger Harriet Nilsson.

Det har Harriet också fått höra av sin familj. Hennes dotter har tjatat på henne att söka till Sveriges mästerkock.

– I våras skickade hon länken för ansökan, och för att chocka henne skickade jag in en ansökan före sommaren. Men sedan har jag inte tänkt på det.

Harriet Nilsson freestylar i köket och en lyckad kombo var de prästostsrullade nötrulladerna med soltorkade tomater, blomkåls/broccoliris och pepparrotssås. Foto: Privat

Harriet Nilsson konstaterar att hon inte är någon finlirare i köket utan lagar bra mat helt enkelt. Men i slutet av sommaren ringde produktionsbolaget upp för en lång intervju, och sedan blev hon kallad till tre dagars audition i Stockholm i september.

– Det är inte så att jag har något drömscenario om att bli kock, jag har aldrig längtat efter det. Men det är spännande att prova och se hur långt det räcker.

Juryn består precis som förra säsongen av Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing.

– Det var fantastiskt roligt att träffa dem. Det är väldigt trevliga personer, var och en på sitt sätt, och all den kunskap de har. Jag tror de är en bra trio i sammanhanget, och det märks att de trivs ihop.

Jag har affärssinne, och jag har idéer som jag vill testa så småningom. Och då är det bra att komma in i den här världen

– Konkurrensen är stenhård, det är ett gäng fantastiska kockar som är med i programmet i år.

För Harriet Nilsson var det ett test, att se lite hur långt det räcker, men också ett deltagande med lite av en baktanke.

– Jag har affärssinne, och jag har idéer som jag vill testa så småningom. Och då är det bra att komma in i den här världen.

För drygt ett år sedan återvände blev Harriet Nilsson försäljningschef på Ica Maxi i Katrineholm. Foto:

Men som före detta elitidrottare, gymnast, har Harriet Nilsson också massor av tävlingsinstinkt.

– Jag drivs av målet och är väldigt resultatinriktad.

När Sveriges mästerkock har säsongspremiär på TV4 i kväll går programmet in på sin nionde säsong. Via auditions i Stockholm, Göteborg och Helsingborg går 40 utvalda vidare till slutkval i Gävle. I slutändan står det tolv finalplatser på spel.

Hur går det för dig?

– Jag har skrivit på ett sekretessavtal och håller på en del grejer tills det har visats i kväll. Redan under intervjun i somras var jag tydlig med att jag inte är någon dramaperson, jag tar det mesta ganska kontrollerat.

Har du sett programmet?

– Nej, jag ska sätta mig framför tv:n i kväll och titta. Det kommer att bli tufft att se sig själv.

När Sveriges mästerkock har säsongspremiär på TV4 i kväll går programmet in på sin nionde säsong. Via auditions i Stockholm, Göteborg och Helsingborg går 40 utvalda vidare till slutkval i Gävle. I slutändan står det tolv finalplatser på spel.

Harriet Nilsson

Bor: villa vid kusten utanför Nyköping

Familj: gift med Timo. Egna barnen Daniel och Sofie och barnbarnet Lovis, samt Timos barn Ida och Tobias.

Ålder: 55 år

Gör: försäljningschef Ica Maxi i Katrineholm, egen konsultverksamhet

Aktuell med: Sveriges mästerkock i TV4, och ett matprojekt tillsammans med Sörmlands turismutveckling som handlar om att få ut mer lokal mat på hyllorna i butikerna men också i offentliga kök

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingMatMatlagning
Relaterat