Foto:

Hästkrafter fick ersätta egen skidbacke

Ålberga

Kommer ni ihåg Rassmus – han som byggde en egen skidbacke på tomten? Backen blev bra men ett problem återstod – den räcker inte riktigt till för de feta tricken. Inga problem – en bil ersatte skidanläggningen.

Det var 2015 som SN besökte Rassmus Hagberg, Ålbergabon som byggt sin barndomsdröm – en egen funpark med lift, snökanon och musikanläggning på tomten.

Sedan dess har backen använts flitigt av Rassmus och hans kompisar. Men trots alla timmar som Rassmus lagt på sin skidanläggning återstår ett problem. Backen genererar inte tillräckligt med fart för de riktigt coola tricken.

– Jag ser inga problem. När jag stöter på ett hinder letar jag alltid efter en lösning. Denna gång – som många andra gånger när det gäller skidor – var det fart och vi löste det, säger Rassmus Hagberg.

I helgen beslöt sig Rassmus och hans vänner för att hitta en lösning. Allt som behövdes var en traktor, för att skotta upp en väg. En snöskyffel, för att få till rätt lutning på hoppet. Och en risig gammal Volvo, för att få till den efterlängtade farten.

Teoretiskt sett borde hoppet vara det som är svårast att få till – det tog sex timmar att bygga – men riktigt så blev det inte. Det var bilen som satte käppar i hjulet för planerna.

Så här såg det ut 2015 när Rassmus byggt sin funpark.

Ett obefintligt mönsterdjup och ett avgassystem som sett sina bästa dagar utgjorde de allra största utmaningarna.

Gårdens traktor löste de första problemet - att få bilen på plats. Efter några minuter av skratt och några spräckta baklysen senare rullade bilen.

Att avgasröret hängde som en svans efter bilen var lätt ordnat. Med gemensamma krafter slet gänget helt enkelt bort det.

Resten av eftermiddagen ägnades åt att genomföra alla trick.

Är det inte farligt?

– Tveka aldrig då kommer skadorna, säger Rassmus Hagberg.

SN:s utsände kunde givetvis inte låta bli att själv åka lite skidor. Hoppet på fältet fick klara sig utan SN:s testpatrull. Däremot gick SN loss på funparkens i särklass enklaste rör att glida på.

Det kändes underbart men kompisgänget såg ändå inte ut att vara så imponerade – de stod helt tysta.

SN fick ändå en highfive – oklart om det var för att tricket var grymt genomfört – det kan vara så att de var tacksamma för att reporten överlevde.

Läs mer om dessa ämnen

ÅlbergaSkidorWEBB_TV