Nyköpingspaddlaren Erik Holmer har numera SOK-stöd och kan förhoppningsvis ta ut svängarna för att få konkurrenskraftiga förberedelser Foto:

Bildextra+tv: Holmer tar sikte på både EM och VM under viktig säsong

Kanotslalom

Det är fortfarande nästa tio månader tills Erik Holmer ska vara som bäst i år. Då delas det ut 18 kvotplatser i kanotslalomens K1-disciplin – som avslutning av en högintressant säsong. Men landslagspaddlaren från Nyköping vill också väldigt gärna köra bra på EM, som går i hans "hemmafors".

Erik Holmer sjunker ner i den nedsuttna soffan på ovanvåningen i klubbhuset där Nyköpings Forspaddlare tillfälligt byter om då det renoveras i källarplanet.

– Det kommer bli fint när det blir klart men just nu får man klara sig utan dusch och bastu och då kan det förstås bli lite kallt med passen här i ån – men det där att nedkylning skulle ge förkylningar ska inte stämma, ler Holmer.

  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Men Holmer är nu den enda svensken i kanotslalom som har SOK:s Topp och talang-stöd, så det kommer att bli väldigt många lägerdagar utomlands under 2019. Det blir också annan möjlighet till experthjälp.

– Ja, det känns skönt att kunna gå in i en sådan här viktig säsong med det här stödet och inte behöva jobba så mycket. Jag vill ju ha många träningsdagar just i Seu där VM avgörs. Jag har redan varit där två gånger efter säsongen.

Men även om Holmers uppbackning har förbättrats är det ändå en helt annan värld hos de nationer som dominerar sporten.

– De absolut flesta har ju andra förutsättningar... gå banan utan coach på VM och tänka helt själv "så här vill jag göra här", det är ingen annan som gör. De flesta skrattar ju, säger Holmer med ett stort leende.

Men VM och en OS-kvotplats åt Sverige i K1 är inte allt – även att göra ett riktigt bra resultat i EM i Pau är ett stort mål för 2019.

– I och med att det är så långt mellan EM och VM funkar det bra med två riktiga formtoppningar under säsongen, förklarar Erik och lyfter de bara fötterna från det kalla golvet.

För även om du skulle vara bäste svensk på VM och ta en OS-plats måste det väl till en final på EM och ett par världscupstävlingar för att det ska bli någon resa till Tokyo 2020?

– Jo, med tanke på att vi just har fått veta att de delar ut 18 OS-kvotplatser till nationerna under VM så kommer det nästan bara att krävas semifinal där. Därför blir tävlingar som EM också viktiga och det kommer nästan bli svårare att klara den biten av kvalet och vi är ju många svenskar som trivs i Pau, säger Holmer, som hade ett brons på U23-VM som allra bästa resultat förra året.

Några större nyheter när det gäller material eller träningsupplägg?

– Nej, jag har medvetet valt att bli lite lättare och då funkar den kanottyp som jag körde med under 2018 bäst för mig.

  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Det blir halvkyliga läger i Europa framöver, först i Prag – där Erik liksom i Pau har haft del i lägenhet.

– Ja, just nu är det ju inte så stor skillnad gentemot vädret i Nyköping men jag kör faktiskt första lägret i Prag, där världscupavslutningen avgörs i år.

Är det landslagsuttagningstävlingar i Tyskland och Polen i april som vanligt?

– En av de vanliga krockar med en tävling just i Seu så det lutar åt att den flyttas dit. För att verkligen komma i gång i tid i år med tävlingsformen har jag faktiskt lagt in en start i Schweiz i slutet av mars – inne i Basel.

De senaste åren har det handlat om dig och Isak Öhrström med Fredrik Wahlén som enda utmanare – men man kanske inte ska räkna bort Nyköpingsbekantingen Max Karlsson?

– Nej, Max har utvecklats mycket, inte minst i banan i Seu. Han har verkligen fått leva snålt under de tre åren han har bott där – ofta utan värme vilket har gjort att det kan bli nollgradigt inne på nätterna när vi har hälsat på för att träna där. Max kan vara snabb om han får köra VM i sin hemmafors.

Vägen mot OS – årets prioriterade tävlingar

EM i ”hemmaforsen” i franska Pau är en bra chans att sätta avtryck internationellt 2019, som avgörs den 30 maj–2 juni.

Världscupen är viktig för att visa SOK att man är en topp tio-kandidat. Holmer har planerat in slovakiska huvudstaden Bratislava, slovenska motsvarigheten Ljubljana, tyska kanotslalomorten Markkleeberg och så VC-avslutningen inne i Prag. Första deltävlingen i London kan prioriteras bort av ekonomiska skäl.

Och så framför allt: VM i spanska La Seu d’Urgell den 25–29 september som också är OS-kval där i denna gång hela 18 kvotplatser till nationerna delas ut.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings FPErik HolmerSportforspaddling
Relaterat