Malin Segolsson. Foto:

Hon har väntat över tre år på en lägenhet

TROSA

Malin Segolsson har väntat i över tre år på en större lägenhet. Hon och hennes tioåriga dotter tvingas bo på 33 kvadratmeter i Trosa.

Bostadsbristen är akut i Trosa. I början av augusti stod cirka tusen personer i kö till kommunala bolaget Trobo. Snittiden för en lägenhet är minst 3,5 år.

Malin Segolsson har stått i kö i lite drygt tre år.

– Det är odugligt, det borde finnas fler hyresrätter. Trosa växer och blir större, säger hon.

Trobo har 580 lägenheter att jämföra med till exempel Oxelösund, som har något färre invånare, vars kommunala bostadsbolag har 1 200.

Länsstyrelsen konstaterar i sin bostadsmarknadsanalys för 2018 att fler hyresrätter behövs i kommunerna. I Trosa är 88 stycken på gång, nästa år.

Den styrande Alliansen hänvisar till de 88 som stå ska byggas. Moderaterna uppger också att man vill prioritera bostadsprojekt från andra aktörer anpassade för äldre.

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill att mer byggs och att lägenheterna ska vara billiga. Socialdemokraterna vill också att det byggs studentlägenheter i närheten av järnvägsstationen i Vagnhärad.

Malin Segolsson och hennes dotter får fortsätta vänta på sina 33 kvadratmeter.

Bostadsbristen i Trosa är akut. Hur ska ni få in ungdomar på bostadsmarknaden – samtidigt vill fler äldre sälja sina villor för att flytta till lägenheter, hur vill ni lösa detta?

Centerpartiet

När det byggs nytt så måste bostäder med olika upplåtelseformer byggas, hyresrätter, bostadsrätter och villor. Det skapar flyttkedjor och äldre och billigare bostäder blir lediga. Trobo planerar att bygga drygt 80 mindre lägenheter i Trosa lämpade för unga och äldre.

Miljöpartiet

Byggande av flerbostadshus med lämpliga lägenheter för ungdomar och äldre har länge varit eftersatt i kommunen. Nu är emellertid fler projekt igång i området kring vårdcentralen. Det bör förbättra situationen väsentligt. Vi kan tänka oss införa en elektronisk service på kommunens hemsida för att ge aktuellt underlag för bättre planering av bostadsbyggandet.

Kristdemokraterna

När det gäller bostäder så kommer vi att bygga drygt 80 små, förhållandevis billiga lägenheter i Trosa redan nästa år, inriktade mot dessa båda grupper.

Moderaterna

Trosas kommunala bostadsbolag kommer att bygga 88 stycken mindre lägenheter för ungdomar och äldre redan nästa år. Vi kommer också att prioritera bostadsprojekt från andra aktörer anpassade för äldre.

Vänsterpartiet

Bygg mer varierat; för olika plånböcker och familjekonstellationer och olika ägandeformer. Fler hyresrätter, kollektivboenden och villor med uthyrningsmöjligheter, nära Vagnhärad, Västerljung och Trosa. Bygg nära service och kommunikation minskar bilåkandet och vi kan leva mer klimatsmart. När vi blir äldre och vill lämna villor och stora lägenheter ska vi ha tillgång till mindre lägenheter och radhus i markplan. Här finns möjligheter att vid byggnation vid Vårdcentralen i Trosa och kommande byggnation i centrala Vagnhärad.

Liberalerna

Trobo bygger nästa år 88 mindre lägenheter för att möte efterfrågan från ungdomar och äldre. Inlåsningseffekten som drabbar de äldre som vill flytta från sina villor kan inte kommunen lösa, det är ett statligt problem.

Socialdemokraterna

Vi vill bygga fler billiga hyreslägenheter, trygghetsboende för äldre och underlätta för de som vill bygga generellt. Vi vill också undersöka möjligheten att bygga studentlägenheter i Vagnhärad i anslutning till järnvägsstationen.

Sverigedemokraterna

Har ej svarat.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Trosa kommunTrosaBostadsmarknadenVal 2018
Relaterat