Rahmo Alqadir, Makiko Abdi och Halimo Hassan var i lokalen för att förbereda invigningen. Foto:

Invigning i Nyköping för nya kvinnolokalen: "När man kommer hit ska stressen ut"

NYKÖPING

Här blir det filmkvällar, syaftnar och föreläsningseftermiddagar. Efter drygt två år har Kvinnornas utvecklingsgrupp blivit med egen lokal.

Än så länge ekar det lite nere i källarlokalen på Väster, ett stenkast från Nyköpingsån. Några begagnade bord och stolar har de fått, ett par symaskiner står på borden och kaffebryggare och termosar har köpts in. Övrigt möblemang ska fyllas på vartefter, men redan i morgon, lördag, hålls invigning av föreningens nya lokal.

Kvinnornas utvecklingsgrupp är en förening för alla kvinnor, men hittills är de flesta av de knappt 200 medlemmarna har rötter i Somalia. De håller studiecirklar, föreläsningar och kurser i hur man söker lägenhet eller betalar räkningar via internet och mycket, mycket mer.

– Man kan behöva hjälp när man kommer till ett nytt land, säger Halimo Hassan, ordförande i föreningen.

Men verksamheten baseras på medlemmarnas önskemål och mycket handlar också om att ha trevligt. Här finns redan yogamattor och föreningens tjejgrupp brukar ha filmkvällar.

– Det är också en träffplats. Vi äter tillsammans, har roligt och skrattar, säger Makiko Abdi, som har varit med i föreningen sedan starten.

– Det ska vara stressfritt, när man kommer hit ska stressen ut.

Än så länge kommer de som driver föreningen att turas om att hålla öppet i lokalen på sin fritid. Planen är att ha öppet sju dagar i veckan framöver.

Erland Frick och Imre Botos kom med nya inventarier från Tystberga. Makiko Abdi, Halimo Hassan och Rahmo Alqadir med dottern Fatima Hassan tackar så mycket för hjälpen. Foto:

Många av medlemmarna bor i Brandkärr, men det finns också medlemmar i centrum, på Arnö och andra platser.

– Det här ska bli centrum nu, det är en bra lokal, säger Makiko Abdi.

Under förberedelserna inför invigningen dyker plötsligt Imre Botos och Erland Frick från Tystberga upp. De har med sig klädhängare, galgar och lite annat smått och gott som kommer från Träffpunkt Tystberga. I lokalen i Tystberga har de haft en symaskin för den som ville sy, kurser i hur man betalar räkningar på internet och andra möten, men verksamheten håller på att avvecklas.

– Det är trevligt att det här kommer till användning. Intresset avtog där och vi håller på att avyttra, säger Imre Botos.

Halimo Hassan passar på att tacka Imre Botos och Erland Frick så mycket för hjälpen.

– De är så snälla som kommer med saker ända från Tystberga. Och vi har fått hjälp från många och vi vill tacka alla.

Halimo Hassan, Fatima Hassan, Rahmo Alqadir och Makiko Ali. Foto:

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

BrandkärrNyköpingIntegration
Relaterat