• Wiktorias barn får inte lära sig teckenspråk i skolan. Foto:
  • Wiktoria Enbuske. Foto:
1/

Kan inte förstå sin pappa – men nekas språkundervisning

NYKÖPING

Wiktoria Enbuskes barn måste kunna prata teckenspråk för att kommunicera med sin pappa. Men någon teckenspråkundervisning har de inte rätt till – det krävs nämligen minst fem barn i samma situation innan de har rätt till att lära sig teckenspråk via skolan.

Wendela, 10 år, och Leo, 8, bor varannan vecka hos sin pappa Håkan. Han är döv, och barnen måste kunna teckna för att kommunicera med honom.

Familjen har därför ansökt om att få modersmålsundervisning i skolan, men fått nej från Nyköpings kommun.

Det är rektorn på skolan som beslutar om en elev har rätt till modersmålsundervisning. Men det blir en skyldighet att ordna med undervisningen först om det finns minst fem elever som har behov av undervisningen. Detta har satt Wiktorias familj i en knepig sits eftersom det inte finns så många elever i Nyköping.

– Barnens pappa kommer ju aldrig att kunna lära sig höra eller tala. Det enda sättet är att mina barn lär sig teckenspråk, men det är ju väldigt svårt när de inte får undervisning i det, säger Wiktoria.

För barnen har det också blivit frustrerande eftersom Leo inte kan kommunicera på teckenspråk, i stället får storasyster Wendela hjälpa till så gott det går med de kunskaper hon har.

Efter att Wiktoria skrev om familjens situation på sin Facebooksida i tisdags har många reagerat. Inlägget har delats närmare 900 gånger och Wiktoria hoppas att det kan leda till att hon kan komma i kontakt med fler föräldrar i samma situation, för att på så vis kunna få rätt till modersmålsundervisning.

I ett liknande fall i Skellefteå har kommunen bestämt att teckenspråk ska ses som ett minoritetsspråk. En definition som innebär att kommunen blir skyldig att erbjuda undervisning i språket, något som gett Wiktoria hopp.

– Det har varit väldigt stor respons på Facebook och jag har läst många artiklar och utdrag ur lagböcker. Jag har även mejlat riksdagen för att försöka propsa på att teckenspråket blir ett minoritetsspråk.

Här är Wiktorias uppmärksammade inlägg på Facebook:

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingBarnbarn och familj
Relaterat