Kaos när stressade föräldrar lämnar barn vid Släbroskolan

Nyköping

Taxichauffören Magnus Fredriksson måste kryssa sig fram mellan parkerade bilar på Släbroskolan för att kunna lämna skolbarnen säkert.

I går berättade SN om den kaosartade trafiksituationen vid Släbroskolan.

Vi följde med chauffören Magnus Fredriksson en helt vanlig morgon.

Klockan är strax efter åtta på morgonen. Solen ligger lågt över hustaken och den stora taxibilen närmar sig långsamt Släbroskolan.

I bilen finns fem barn som räknar med att säkert komma fram till sin skoldag.

Men vändplatsen framför skolan är långt ifrån en säker miljö för barn. Det kunde SN berätta i gårdagens tidning. Problemet består bland annat i parkerade bilar som står i vägen för skolskjutsarna.

När taxin den här morgonen rullar mot skolan är det redan fullt med bilar som Magnus Fredriksson, med 30 års erfarenhet från branschen, får kryssa emellan. Väl framme vid portalen möts vi av en backande skåpbil.

– Det är konstigt att man blandar privatbilar och taxi, säger Magnus Fredriksson, som inte har någon direkt lösning på hur man ska komma åt problemet med virrvarret av bilar och föräldrar som parkerar på vändplatsen.

Men han tycker att det är konstigt att blanda skolskjutsar med privatpersoner, som ska lämna sina barn. Framförallt tycker han att det är olustigt med de små barn som bor i närområdet och måste passera kaoset av bilar för att komma till skolan.

– Om inte jag kör tillräckligt nära den här portalen, så har det hänt att bilarna försöker tränga sig emellan taxibilen och portalen när jag lämnar av barnen, säger Magnus Fredriksson.

Även en förälder, som varit i kontakt med SN, ger uttryck för att situationen vid Släbroskolan blivit ohållbar.

– Jag är orolig att det ska hända något. Det är så många olika typer av trafik, det är folk som kommer till fots, det är cyklister, och så är det bilarna. Det blir inte bra. Folk är stressade och barnen ska in i skolan. I allt detta finns det en risk att något händer, säger föräldern, som vill vara anonym.

Hon upplever också att kaoset som uppstår vid avlämningen på morgnarna har blivit värre jämfört med tidigare.

– Jag tycker att det blev en försämring i samband med att det här läsåret började. Det har varit rörigt tidigare också, men inte på det här sättet.

Magnus Fredriksson påpekar att Släbroskolan inte är unik. Utanför varje skola eller förskola är det föräldrar som ska så nära som möjligt med sina barn.

– Och jag förstår att det är så. Jag skulle själv inte vilja ha mitt barn att gå till skolan när det ser ut på det här viset. Det blir lite moment 22 av det hela.

SN berättade i går att Daniel Larsson, skolskjutshandläggare i Nyköping, har varit vid Släbroskolan för att få en bild av situationen. Ett möte är inplanerat mellan skolskjutsenheten, taxibolaget och representanter från skolan för att försöka reda ut hur de kan komma tillrätta med trafiksäkerheten.

– Det ställs höga krav på utbildning och hur säkra bilarna ska vara för att skjutsa skolbarnen, så att lämna av barnen på skolan känns inte bra säger Magnus Fredriksson.

När Magnus Fredriksson ska lämna av barnen vid Släbroskolan får han kryssa fram mellan föräldrar som parkerar på vändplatsen. Foto:

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingBiltrafikskola