Moderatorn Mohammed Mouaid, föreläsarna Charbel Gabro och Ergin Özdemir, Alexa Wolf och riksdagsledamoten Marco Venegas (MP) skrattar år kulturkrockar. Venegas och Caxton Njuki är två lokala namn som bjuder på egna historier i filmprojektet Kulturkrockkudde. Foto:

Kulturkrockar blir till eftertänksam humor

Nyköping
annons

Humor är allvar och det mest effektiva sättet att nå fram till människor. Det säger Alexa Wolf, som fångat dråpliga kulturkrockar på film.

Den som vill pausa en stund från allvarliga samtal om integration eller bara vila benen en stund kan ta sig till tältet bredvid partiernas på Stora torget. Där bjuder kändisar, företagsledare och politiker på egenupplevda historier om missförstånd som både roar och väcker till eftertanke.

Filmaren Alexa Wolf har samlat totalt 75 personliga berättelser, under Forumdagarna visas 25 av dem.

Allt från Ergin Özdemir, som trodde att "pöka" betydde "ha kul", Fernando di Luca som kom till ett Sverige där olivolja bara såldes på apotek, till Hawa N'dao som ville ge sin handledare en komplimang och sa: vad fin du är, du har fått dubbelhaka och runda kinder – du har gått upp i vikt!

– De bästa historierna är de som väcker till eftertanke, säger Alexa Wolf, och visar ett klipp med jugoslaven Nebojsa Majkic, som berättar om ett möte med en ensam, kontaktsökande man på Östermalm som ledde till en viktig vänskap.

"Det finns fördomar från invandrarsidan och från svenska sidan. Men allt försvinner när man börjar lära känna varandra", säger han i filmklippet.

Den som har egna berörande och humoristiska berättelser att dela med sig av uppmanas kontakta Alexa Wolf. I oktober kan man ladda upp sitt eget klipp på kulturkrockkudde.se.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Forum Nyköping
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka