På torsdagen fick SOS larm om en brand i skogen på Långö. Släckningsarbetet kommer att pågå under natten mellan torsdag och fredag, samt på fredag.

Larm om mindre skogsbrand på Långö

Tystberga

Klockan 13.41 på torsdagen fick SOS larm om en brand på Långö i Nyköpings skärgård en bit utanför Tystberga. Släckningsarbetet fortsatte under hela torsdagen och även på fredagen. Klockan 15.30 på fredagen meddelade räddningstjänsten att branden var släckt.

– Vi har ett brandflyg som cirkulerar på platsen som har upptäckt en pågående mark- eller skogsbrand, säger Martin Wendt på Sörmlandskustens räddningstjänst tidigt på torsdagseftermiddagen.

Branden upptäcktes efter att flera personer larmat om att de sett rökpleare komma från Långö.

Räddningstjänsten tog sig till Långö via båt, och vid klockan 15.45 var styrkor från Nyköping och Tystberga på plats på ön och arbetade med att släcka branden med hjälp från Kustbevakningen.

– Uppskattningsvis är det 400 till 500 kvadrameter skog som brinner. Branden har inte fått någon snabb spridning och är under kontroll. Så vi jobbar på med släckningsarbetet, säger Martin Wendt.

Sent på torsdagskvällen uppskattades brandens omfattning till 2000 kvadratmeter. Då var branden sedan länge inringad och fortfarande under kontroll. Släckningsarbetet kommer att pågå under natten mellan torsdag och fredag, och på fredagen.

– Vi kommer att ha bevakning på platsen under natten och fortsätta eftersläckningsarbetet på fredagsmorgonen, säger Torbjörn Ehrström, vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Ingen bebyggelse i närheten har hotats av branden och brandorsaken är ännu oklar.

Klockan 15.30 på fredagen meddelade räddningstjänsten att branden var släckt.

– Sista enheten har lämnat platsen nu på eftermiddagen, och vi har lämnat över bevakningen till markägaren, säger Andreas Blomqvist, vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Läs mer om dessa ämnen

Sörmlandskustens räddningstjänstTystbergabrand