Drunkningslarm vid Femöre – kvinna agerade rådigt och grep in

Oxelösund

Klockan 13.13 fick SOS larm om en befarad drunkningsolycka vid Femöre i Oxelösund. En person är förd till sjukhus.

Mannen, som är i 25-årsåldern, fick hjälp upp ur vattnet av sina kamrater som också befann sig vid Femöre.

De fick sedan hjälp av en annan person som befann sig i området.

– Det kom också en tjej som kunde hjärt-lungräddning och som har hjälpt till, säger Stefan Karlsson, insatsledare på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten från Oxelösund samt ambulanspersonal anlände därefter till platsen för att fortsätta den livräddande insatsen.

För att underlätta framkomligheten har även Sjöräddningssällskapet varit på platsen, plus räddningstjänstpersonal från Nyköping.

Sjöräddningen har transporterat mannen med båt till närmsta hamn, där ambulans mötte upp för att föra personen till sjukhus.

– Hjärt- och lungräddning kommer att utföras under hela vägen, säger Stefan Karlsson.

Från räddningstjänstens sida ger man ett stort beröm till den kvinna som snabbt var framme och inledde hjärt-lungräddning.

– Det är oerhört viktigt att hon redan från början inledde hjärt-lungräddning och verkade vara kunnig i det hela. Hon verkar ha gjort ett väldigt bra jobb, säger Stefan Karlsson.

Sett över hela landet har antalet drunkningslarm ökat kraftigt visar statistik från Svenska livräddningssällskapet (SIS).

Förutom dagens larm har det under juli och augusti månad bara inkommit ett ytterligare larm i Sörmland, då från Oxbro i Flens kommun.

– Det är mycket nu, sett över hela Sverige nu. Men vi har varit förskonade här, säger Stefan Karlsson.

Foto:

Läs också

( 11 st )

Läs mer om dessa ämnen

RäddningstjänstenFemöreOxelösundBlåljus WEBB_TV
Relaterat