• För ett år sedan togs första spadtaget till ridhuset på den stora åkern vid Lasätters gård. Ridhuset som upptar en yta på 1800 kvadratmeter har en ridbana av internationella mått. Carl och Monika Crafoord vill med satsningen locka både bygdens ryttare och företag inom ridsporten. Foto:
  • Ridhuset är fyllt av smarta lösningar och detaljer. Här visar Monika var bomarna till hindren kan förvaras. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Lasätter – ny samlingsplats för den lokala hästnäringen

Nyköping

Ett år efter första spadtaget är Lasätters toppmoderna ridhus nu färdigt att tas i bruk. En privat jätteinvestering för paret Crafoord som hoppas kunna sätta Lundaskog och bygden på hästkartan.

— Det är inte så att vi drömt om att bygga ett ridhus. Men vi såg en möjlighet att bygga det här för ungefär ett och ett halvt år sedan. Att det är klart nu känns nästan overkligt. Jag kollar fortfarande vädret varje dag för att jag inte fattar att vi kan rida i ett ridhus, säger Monika Crafoord som tillsammans med maken Carl Crafoord äger och driver Lasätters gård strax utanför Nyköping sedan tio år tillbaka.

Paret ger en rundvisning inför invigningen som sker i dag, lördag, dit grannar, familj, vänner, företrädare för Nyköpings näringsliv och personer som paret samverkat med under åren är inbjudna. Trots att kommunens byggbesiktning är klar är ridhuset till viss del fortfarande klassat som byggarbetsplats. Datumet för när allmänheten får tillträde till ridhuset är därför satt till den 1 december.

Det första man som betraktare slås av är de enorma limbalkarna som håller upp ridhustaket och som skapar en maffig rymd i byggnaden. Men det är under konstsanden på själva ridbanan som det mest innovativa ligger nedgrävt i form av ett inbyggt bevattningssystem.

Julia Ögren Gripenstedt på hästen Proud Indeed, Monika och Carl Crafoord och Emma Arkinger med hästen I'm a Roxstar. Julia ska visa reining på sina hästar på invigningen som sker för särskilt inbjudna under lördagen. Först den 1 december har allmänheten tillträde till ridhuset. Foto:

— Det går kanaler under ridbanan med ett system som bevattnar underlaget underifrån fyra gånger om dagen. Vi kan även styra bevattningen för att skapa ett fastare underlag vid exempelvis hoppning och lite lösare vid dressyrträning, berättar Monika Crafoord.

Ridhuset håller internationella mått — en förutsättning för att kunna arrangera stora ryttartävlingar. Hela byggnaden upptar en yta på 1800 kvadratmeter och rymmer en konferensdel, kök med matlagningsmöjligheter för större sällskap och två övernattningsrum med superfräscha hygienutrymmen. En gårdsbutik är även planerad i anslutning till entrén av ridhuset.

Lokalt har varit ett av ledorden i byggprojektet och cirka 50 procent av bygget är utfört av lokala hantverkare. Själva ridhuset är dock uppfört av ett specialiserat företag från Töreboda.

Lasätters ridhus smälter in i den lantliga miljön i Lundaskog Foto:

Tanken är att anläggningen ska locka allt från ryttare i närområdet som vill få tillgång att träna i ett ridhus, till olika företag inom ridsporten som enligt Monika är "en hel värld". Paret är medvetna om att det finns liknande anläggningar i trakten men tror att övernattningsmöjligheterna på gården kan attrahera en viss målgrupp.

— Det finns ridhus, men det finns få ridhus som kan erbjuda boende för både både häst och ryttare. Under de tio år vi ägt Lasätter har vi arbetat upp en konferensverksamhet och boende där vi förutom de nybyggda rummen kan erbjuda 18 bäddar. Vi har även sex Bed-and-box-platser för gästande hästar, säger Monika.

Det finns ridhus, men det finns få ridhus som kan erbjuda boende för både både häst och ryttare.

Även långsiktighet har varit viktigt vid planeringen och uppförandet av ridhuset. Och under planeringsskedet utgick paret mycket från sig sina egna erfarenheter av hästsporten. Monika har själv ridit i hela sitt liv och parets dotter har tävlat under hela uppväxten. Därför har det blivit mycket besök på olika ridanläggningar i Sverige genom åren.

— Den här anläggningen ska stå i många år, även när vi drar oss tillbaka. Vi har byggt ett modernt ridhus för framtiden och vi tror även att ett ridhus i Lundaskog bidrar till att öka attraktionen i Lunda, säger Carl Crafoord.

Paret inser att det kan ta tid att etablera en ny verksamhet. Först efter tio år på Lasätters gård har de fått ordentlig snurr på konferensverksamheten. Gården har fått en hållbarhetscertifiering i form av "Naturens bästa" och de har produktutvecklat saften av all fläder som växer på gården och säljer nu 50 000 flaskor om året till finkrogar. Carl Crafoord hoppas även kunna använda den nya konferenslokalen i ridhuset till annat än hästsport.

— Vi ser allt fler företagare på landet. En slags digitala nomader som är i behov av både fiber, bra kaffemaskiner och sällskap. Min vision är att vi blir den självklara samlingsplatsen.

Foto:

Lasätters gård och ridhus

Lasätters gård är en konferens och kursgård, samt nyblivet vandrarhem i Lundaskog utanför Nyköping

Det nybyggda ridhuset invigs idag, lördag, för speciellt inbjudna

Ridhuset öppnar dock inte för allmänheten förrän 1 december

Bygget är en privat investering och paret är förtegna om summan

Det finns en EU-ansökan för delfinansiering av konferens/kafeterian av ridhuset som fortfarande inte är behandlad och godkänd

Bokningar sker på lasätters hemsida.

Läs också

( 14 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingDressyrEkonomi/FöretagHoppningHästHästsportNäringsliv
Relaterat